Prečo by ste mali randiť sami so sebou

NETKY.SK • 24 Október 2023, 17:00 • 2 min
Prečo by ste mali randiť sami so sebou

Nie je to o sebectve, ani o samotárstve. Dôležitosť randenia osamote dnes zdôrazňujú odborníci v mnohých oblastiach psychológie, terapie, životného štýlu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Schopnosť tráviť kvalitný čas sám so sebou, venovať si konkrétne vyhradený čas niečím príjemný, výnimočným a dať sa na schôdzke samého so sebou na prvé miesto nás učí nielen byť zručnejší vo vzťahoch s druhými, ale tiež to v nás podporuje sebaúctu, sebelásku, sebapoznanie. A to sú všekto devízy, ktoré si môžeme niesť do naozaj kvalitních, zrelých vzťahov.

Ak máte za sebou samé katastrofálne vzťahy a zdá sa vám, že vám nie je láska súdená, ak ste si prešli životnou krízou, vaše sebavedomie, nádej, očakávania sú ohlodané na minimum a udupané do zeme, ak potrebujete znovu cítiť autentický kontakt samých so sebou, vybudovať si k sebe dôveru po niečom traumatickom, pravidelné „single-randenie“ je dobrým začiatkom, ako vykročiť ďalej.

V prvom rade, ak máte „talent“ na výber tých najhorších partnerov, o to viac by ste sa mali snažiť začať viac spoznávať seba. Veď jako môžete mať odhad na druhých, keď neviete, kto ste vy sami? Váš vzťah s inými bude vždy ovplyvnený tým, ako sa vnímate vy sami.

A to možno rozvíjať práve na pravidelných schôdzkach – stretnutiach so sebou, svojou dušou, kde sa venuejte svojim radostiam, pocitom, doprajete si niečo príjemné, potešujúce, čo už dávno z vášho života vymizlo. Môže ísť o posedenie v kaviarničke, prechádzku na obľúbené miesto, kde ste už dlho neboli, snorenie medzi regálmi v kníhkupecte, nákup parfumu, pečenie slivkového koláča, návštěvu výstavy…  

Prekážky v randení samého so sebou

Aj keď v tomto období práve nehľadáte romantického partnera, čas strávený premýšľaním o svojich záľubách a cieľoch vám pomôže ujasniť si, kto vlastne ste.

No pozor, ak ste prežili naozaj niečo traumatické, ak je váš vztah saméoho k sebe odjakživa problematický, ak ste vždy zápasili s pocitmi menejcennnosti a nie je vám prirodzené dopriať si niečo, starať sa o seba, podporiť sa, budú sa zjavovať vo vašej mysli a pocitoch prirodzené překážky a stovky výhovoriek, prečo tento raz rande so sebou vynechať, prečo sa to nedá, je to hlúpe, nie je čas…

Neodsudzujte sa za to, je normálne, že vaša duša a myseľ môžu takto voči príjemne strávenému času samého so sebou rebelovať. Jednak to nepoznáte, možno zápasíte s pocitmi viny a výčitkami (veď je stále niečo lepšie a užitočnejšie na práci), možno sa dokonca bojíte kvalitne času stráveného so sebou, pretože nie ste si istí, čo sa o sebe dozviete a či to vôbec chcete vedieť.

Je to v poriadku, práve prekonanie týchto odsudzujúcich hlasov vo vašej hlave a predsudkov vás ešte posilní, je súčasťou uzdravenie, napovie vám veľa o sebe.

Starostlivosť o seba

Keď sa stretávate sami so sebou, aktívne sa počúvate. Zisťujete, čo sa vám páči, čo nemáte radi, aké sú vaše vášne, ale zraniteľné miesta. Učíte sa vážiť si seba samého, zisťujete, čo je pre vás najdôležitejšie.

Jednoducho si znova zvykáte starať sa sami o seba, čo je pre naše mentálne, emočné aj fyzické zdravie nevyhnutné. Starostlivosť o seba ide ruka v ruke s podporou vlastného zdravia, ale aj prevenciou mnohých chronických ochorení.  Už aj výsledky vedeckých výskumov jednoznačne potvrzdujú, že neschopnosť starať sa o seba, vyjadriť sám sebe podporu, vytvoriť čas svojim záujmom a potrebám má úzku spojitosť s viacerými negatívnymi zdravotnými príznakmi na tele aj na duši. 

Ak sa naučíte pravidelne randiť sami so sebou s hlavným cieľom poskytnúť si starostlivosť, láskavosť, záujem, akosi prirodzene začnete do svojho programu zaraďovať aj ďalšie dobré návyky – kvalitné jedlo, pohyb, dostatok spánku, harmóniu medzi prácou a odpočinkom, medzi samotou a vzťahmi, duchovným, duševným, svetským a telesným, podporné prostredie a aktivity…

Naučíte sa tiež vedome a pravidelne si plánovať dobré chvíľky so sebou, nadeľovať si porcie radosti, plnenia drobných aj väčších snov, opätovne sa vracať ku svojim záľubám, vášňam, ktoré pozdvihujú vašu dušu a ducha.

Uvidíte, že postupne sa budú meniť a prečisťovať aj vaše vlastné myšlienky a slová namierené voči vám. Tie odsudzujúce a nepriateľské vám budú znieť stále viac neprirodzene a cudzo. A to je dobre. Je dôležitejšie, ako si niekedy myslíme to, čo si o sebe myslíme a čo nad sebou a svojím životom vyslovujeme.

Vytvorte si dobrý rituál - nejakú časť dňa, moment (môže to byť venčenie psa, čas v kúpeľni, alebo aj chvíľa, keď ráno otvoríte oči), keď  sami sebe poviete niečo pekné. Pozrite sa na seba očami Boha, ako vás stvoril, čo výnimočné do vás vložil. Spomeňte si, čo sa vám podarilo, kedy ste boli na seba pyšní, mali zo seba dobrý pocit. Hovorte si to, stotožňujte s tým svoju identitu. Aby ste sa sami sebe stali tým nejbližším parťákom, ktorý sa bude vždy podporovať, chápať, počúvať.

Začať zvykom pravidelného randenia samých so sebou je jeden z nejlepších krokov, ako to dosiahnuť. Tak čo, máte už plán, kam sa vyberiete sami so sebou na tohtotýždňové rande?...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies