V minulosti neboli dosť dobrí, aby slúžili v britskej armáde pre ich homosexualitu. Dnes im chce vláda vrátiť ich hodnosti

NETKY.SK • 19 Február 2021, 09:15 • 2 min
V minulosti neboli dosť dobrí, aby slúžili v britskej armáde pre ich homosexualitu. Dnes im chce vláda vrátiť ich hodnosti

LONDÝN – Britský premiér Boris Johnson chce odčiniť nespravodlivosť z minulosti, kedy došlo k diskriminácii príslušníkov ozbrojených síl, ktorým odobrali vojenské vyznamenania pre ich “inú“ sexuálnu orientáciu.

slovakia

left justify in out

Takéto konanie označil britský premiér za chybu, ktorú treba odčiniť. Všetkým vojakom, pilotom a námorníkom vráti ich odobraté vyznamenanie.  

 

Armáda iba pre heterosexuálov

Kráľovské letectvo RAF vzbudzuje úctu po celom svete. Na prelome milénia platilo, že britská armáda a námorníctvo je podľa zákona výhradne miestom pre heterosexuálovStačilo jedno udanie a pre profesionálnych vojakov a vojačky to znamenalo koniec ich kariéry

 

img

 

Jeden z diskriminovaných desiatnikov RAF Carl Austin-Behan si zaspomínal na rok 1997, kedy niekto vojsko informoval o tom, že je gay. Bol predvolaný do veliteľskej kancelárie, kde ho zbavili hodnosti a prepustili.

 

„Položili mi jednoduchú otázku: desiatnik Austine, máte homosexuálne tendencie? Stíchol som. Otázku však zopakovali. Rozplakal som sa,“ priblížil Austin-Behan. Následne sa musel zbaliťopustiť armádu.

 

Diskriminácia na dennom poriadku

Britská konzervatívna vláda sa však momentálne rozhodla, že krivdy z minulosti napraví. Ročne bolo pre menšinovú sexuálnu orientáciu vylúčených z vojska, letectva či námorníctva až 250 mužov a žien.

 

„Je jasné, že to nikdy úplne nevymizne. Ale aspoň to napraví bolesť, ktorú sme diskrimináciou LGBT za tie roky spôsobili,“ uviedol vojnový veterán John Luther Mercer.

 

img

 

V 90. rokoch dokonca za homosexualitu hrozilo, že príslušníci ozbrojených síl skončia za mrežami. Boj s nespravodlivosťou zahájil námorník, ktorý bojoval za vlády Margaret Thatcherovej o Falklandy.

 

Nadriadeným ho udal kňaz, ktorému sa zdôveril, že je bisexuál. Po 18 rokov v službe ho tak čakala výpoveď.

 

Dočkajú sa odškodnenia?

Ochrancovia práv však od vlády požadujú aj finančné odškodnenie pre poškodenýchpriznanie vojenského dôchodku.

 

img

 

Za posledných 20 rokov sa britská legislatíva zásadne zmenila. V Anglicku, Walese a Škótsku môžu páry rovnakého pohlavia od roku 2014 uzavrieť manželstvo.

 

V konzervatívnejšej časti Veľkej Británie - v Severnom Írsku majú homosexuálne páry iba od minulého roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies