Prečo by sme mali dýchať nosom a aké nebezpečenstvá nám hrozia pri dýchaní ústami

NETKY.SK • 16 Február 2023, 09:23 • 2 min
Prečo by sme mali dýchať nosom a aké nebezpečenstvá nám hrozia pri dýchaní ústami

V poslednej dobe sme si už tak zvykli na to, že dýchanie ústami je niečo bežného, že sa nám to ani nezdá nebezpečné. No opak je pravdou - dýchanie ústami môže mať závažné následky pre naše zdravie.

slovakia

left justify in out

Prečo je teda dôležité dýchať nosom? Nos má dôležitú úlohu pri filtrovaní vzduchu, ktorý vdychujeme.

Nosové chodby sú vybavené štruktúrami, ktoré zachytávajú prach, baktérie, vírusy a iné nečistoty, aby sme ich nedýchali do pľúc.

Navyše, nosová sliznica produkuje tekutinu, ktorá vlhčí vzduch a ochraňuje dýchacie cesty pred suchým vzduchom.

Dýchacie cesty sú navyše aj spojené so slinnými žľazami, ktoré produkuju sliny a chránia zuby pred kazmy. Keď dýchame ústami, vzduch nejde cez nos a tým pádom sa nečistoty a mikróby dostávajú do nášho tela bez akéhokoľvek filtrovania.

Taktiež, keď dýchame ústami, zvyčajne máme tendenciu dýchať plytšie a rýchlejšie, čo znižuje množstvo kyslíka, ktoré dostávajú naše orgány, vrátane mozgu. 

Okrem toho pri dýchaní nosom vdychujeme oxid dusnatý ktorý pomáha regulovať funkciu pľúc.

 

Dlhodobé dýchanie ústami môže viesť k celému radu zdravotných problémov. Niektoré z najbežnejších sú:

 

- Zhoršený spánok: Keď dýchame ústami počas spánku, narastá pravdepodobnosť chrápania a prebúdzania sa v noci. To môže viesť k únavnosti a narušeniu nášho denného rytmu a spánkovému apnoe.

- Zhoršené zdravie zubov: Pri dýchaní ústami sa naše ústa vysúšajú a vysychajú, čo zvyšuje riziko zubného kazu a paradentózy.

- Zhoršené zdravie dýchacích ciest: Dlhodobé dýchanie ústami môže spôsobiť suchú sliznicu a podráždenie hrdla, čo môže viesť k častejším infekciám dýchacích ciest.

- Zhoršená fyzická kondícia: Pri dýchaní ústami nedostávajú naše orgány dostatok kyslíka, čo môže viesť k únave, zvýšenej srdcovej frekvencii a horšej fyzickej výkonnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies