Vedci objavili látku, ktorá potláča aktivitu koronavírusu. Zväčša je v každej kuchyni

NETKY.SK • 13 Október 2020, 19:05 • 2 min
Vedci objavili látku, ktorá potláča aktivitu koronavírusu. Zväčša je v každej kuchyni

MOSKVA - Látka piperín, ktorá sa nachádza v čiernom korení, je schopná blokovať účinok častí koronavírusu SARS-CoV-2 zodpovedných za reprodukciu a prenik do ľudského tela. K tomuto záveru dospeli vedci z Indického technologického inštitútu.

slovakia

left justify in out

Vedci študovali interakciu tridsiatich korenín s vírusom. Metódou počítačového modelovania zistili, že všetky sa do istej miery viažu na proteín S (ktorý pomáha vírusu pripojiť sa k receptoru hostiteľskej bunky) a hlavnej proteáze (zodpovednej za množenie vírusu). Ale piperín je zo všetkých najaktívnejší. Táto látka je zodpovedná za štipľavú chuť a arómu čierneho korenia.

 

Ako informujú Izvestija, ruskí vedci predpokladajú, že opísaný mechanizmus môže fungovať nielen v počítačovom modeli, ale aj skutočnosti. Bude si to ešte vyžadovať skutočné experimenty. Okrem toho odborníci poznamenali, že čierne korenie je schopné zvýšiť imunitu a samo o sebe môže slúžiť proti nachladnutiu a ako antivírusový prostriedok.

 

 

„V mnohých ohľadoch vlastnosti čierneho korenia nie sú spojené s priamou interakciou zlúčenín v nej obsiahnutých s vírusovými časticami a baktériami, ale so stimuláciou ochranných vlastností tela," vysvetlila Maria Vedunova, riaditeľka Ústavu biológie a biomedicíny na Lobačevskej univerzite.

 

Vedci pripomenuli, že pri problémoch s gastrointestinálnym traktom, hypertenzii a alergiách sú koreniny škodlivé, takže ľuďom s takýmito problémami je lepšie užívať doplnky výživy s čiernym korením.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bolo na svete zistených 37,1 milióna prípadov výskytu kronavírusu a 1,07 milióna úmrtí. Väčšina prípadov je registrovaných v USA, Indii a Brazílii.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies