Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka dosiahol vlani rekord

NETKY.SK • 30 Január 2017, 14:15 • 2 min
Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka dosiahol vlani rekord

MNÍCHOV - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka sa vlani pravdepodobne zvýšil na rekordných 297 miliardy USD (278,06 miliardy eur). Uviedol to dnes mníchovský inštitút Ifo. Ak sa tieto údaje potvrdia, Nemecko predbehne aj Čínu, ktorá doteraz viedla v rebríčku krajín s najvyšším prebytkom platobnej bilancie.

slovakia

left justify in out

Hodnota nemeckého prebytku zodpovedá 8,6 % celkového výkonu jeho ekonomiky. To znamená, že vláda v Berlíne opäť porušila odporúčania Európskej komisie (EK), podľa ktorých by prebytok bežného účtu platobnej bilancie nemal prekročiť hranicu 6 % z celkového výkonu jednotlivých ekonomík.

 

Na porovnanie, v roku 2015 vykázalo Nemecko prebytok 271 miliardy USD.

 

EK aj USA opakovane vyzvali Nemecko, aby podporilo domáci dopyt a import. To by pomohlo zmierniť nerovnováhu v svetovej ekonomike a podporilo rast globálneho hospodárstva, vrátane ekonomiky eurozóny.

 

Nemecko však akúkoľvek kritiku v tomto smere odmieta. Tvrdí, že už podporilo domáci dopyt, a to zavedením minimálnej mzdy v roku 2015 a súhlasilo so výrazným zvýšením dôchodkov v minulom roku.

 

Okrem toho vláda v Berlíne vlani zvýšila výdavky na cesty a digitálnu infraštruktúru, aj na žiadateľov o azyl a neporušila pritom svoj sľub, že udrží vyrovnaný rozpočet.

Ifo predpovedá, že prebytok bežného účtu platobnej bilancie Číny vlani dosiahol "len" 245 miliárd USD v dôsledku slabého exportu. To ostro kontrastuje s odhadmi z USA, ktoré by podľa Ifo mali za minulý rok vykázať schodok bežného účtu vo výške 478 miliárd USD.

 

A to je najnovší odhad nemeckého prebytku z dielne Ifo nižší, ako predchádzajúcich 310 miliárd USD.

 

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel minulý týždeň povedal, že vlaňajší rekordný prebytok bežného účtu sa tento rok zrejme zníži, pretože globálny obchod spomaľuje, zatiaľ čo silný domáci dopyt podporuje rast nemeckého importu.

 

1 EUR = 1,0681 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies