Pre lesný požiar zavreli jadrové laboratórium a evakuovali mesto Los Alamos

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:37 • 2 min
Pre lesný požiar zavreli jadrové laboratórium a evakuovali mesto Los Alamos

Pre lesný požiar zavreli jadrové laboratórium a evakuovali mesto Los Alamos

slovakia

left justify in out

img

Rýchlo a nepredvídateľne sa šíriaci lesný požiar prinútil v pondelok úrady v americkom štáte Nové Mexiko nariadiť povinnú evakuáciu mesta Los Alamos, kde sa nachádza aj jeden z najrozsiahlejších vedeckých komplexov na svete, ktorého súčasťou sú jadrové laboratóriá.
      Požiar, ktorý sa rozhorel v nedeľu, už zničil bližšie nešpecifikovaný počet domov južne od Los Alamos, kde žije asi 12.000 ľudí. Vynútil si tiež dočasné uzavretie Národného laboratória Los Alamos a opäť vzbudil spomienky na požiar z mája 2000, ktorý zničil stovky domov a budov v tejto oblasti a spôsobil škody za viac ako miliardu dolárov.
      V pondelok popoludní miestneho času delila plamene od južného okraja rozsiahleho komplexu, kde vedci počas druhej svetovej vojny vyvinuli a testovali prvú atómovú bombu na svete, len cesta, informovala agentúra AP. Pracovníci laboratória preventívne zastavili prívod zemného plynu do niektorých oblastí komplexu a uistili, že všetky nebezpečné a rádioaktívne materiály sú zabezpečené v podzemných priestoroch.
      Náčelník miestnych hasičov Doug Tucker povedal, že požiar zasiahol viac ako 176 štvorcových kilometrov územia. Požiar má podľa jeho slov potenciál zdvojnásobiť alebo strojnásobiť svoj rozsah, jeho šírenie sa navyše nedá predpovedať pre silný vietor.
      Národné laboratórium Los Alamos zamestnáva približne 15.000 ľudí. Na ploche vyše 93 kilometrov štvorcových sa nachádza okolo 2000 budov a takmer štyri desiatky ďalších zariadení. Niektoré objekty, vrátane administratívnej budovy, sú priamo v Los Alamos, zatiaľ čo iné sa nachádzajú niekoľko kilometrov od mesta.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies