Pre exekútorov platia nové pravidlá

NETKY.SK • 3 November 2013, 09:02 • 2 min
Pre exekútorov platia nové pravidlá

BRATISLAVA - Povinnosťou exekútorov je od 1. novembra mať osobitný účet, na ktorý majú ukladať vymožené peniaze.

slovakia

left justify in out

Od 1. novembra platia pre exekútorov nové pravidlá. Priniesla ich novela Exekučného poriadku, ktorá vstúpila do platnosti. Noví záujemcovia o exekútorské povolanie tak napríklad budú musieť prejsť výberovým konaním, podobne ako ich právnickí kolegovia v sudcovských talároch.

Prvé kolo výberových konaní podľa nových pravidiel pozostáva z písomného testu, prípadovej štúdie, písomného prekladu z cudzieho jazyka a prípravy a vypracovania písomností exekútora. Podmienkou pre účasť v ďalšej časti výberového konania, ktorou je psychologické posúdenie, je úspešné absolvovanie prvého kola. Poslednou časťou výberového konania je ústna časť. V nej uchádzači najprv prezentujú seba a potom majú odpovedať na otázky päťčlennej výberovej komisie. Výberové konania má vyhlasovať minister spravodlivosti.

Povinnosťou exekútorov je od 1. novembra mať osobitný účet, na ktorý majú ukladať vymožené peniaze. Z každého prijatého plnenia si môže exekútor započítať na svoje trovy maximálne 24 percent. Opatrenie má zabrániť situáciám, keď si exekútor vymáhal iba sumu, ktorá pokrývala jeho odmenu a pri vymáhaní istiny už nepostupoval efektívne.

Zvýšiť odbornú úroveň uchádzačov o exekútorskú profesiu má opatrenie, ktoré predlžuje prax exekútorského koncipienta z doterajšej trojročnej na päťročnú, či predlžuje trvanie inej právnej praxe započítateľnej do exekučnej praxe z jedného na dva roky. Novela Exekučného poriadku prináša zavedenie náhodného výberu disciplinárneho senátu zvlášť pre každé disciplinárne konanie a celý priebeh disciplinárneho konania, ktorý doposiaľ upravoval vnútorný predpis komory, bude upravený zákonom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies