Právnym nástupcom FNM SR bude Národná správcovská spoločnosť

NETKY.SK • 4 September 2012, 06:54 • 2 min
Právnym nástupcom FNM SR bude Národná správcovská spoločnosť

Právnym nástupcom FNM SR bude Národná správcovská spoločnosť - Slovensko Právnym nástupcom Fondu národného majetku (FNM) SR po jeho zrušení bez likvidácie sa stane tzv. Národná správcovská spoločnosť (NSS), ktorá bude zriadená Zákonom o zrušení FNM k 1.

slovakia

left justify in out

imgPrávnym nástupcom Fondu národného majetku (FNM) SR po jeho zrušení bez likvidácie sa stane tzv. Národná správcovská spoločnosť (NSS), ktorá bude zriadená Zákonom o zrušení FNM k 1. septembru 2013, teda ku dňu zániku fondu. Vyplýva to z Návrhu formy zrušenia FNM SR pripraveného Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, ktorým by sa na svojom najbližšom rokovaní mala zaoberať vláda SR.
      "NSS bude mať povahu osobitnej právnickej osoby, ktorá bude pod priamou kontrolou vlády SR. Národnú správcovskú bude riadiť 3-členný výkonný výbor vymenúvaný a odvolávaný vládou SR a kontrolovaný 3-člennou dozornou radou vymenúvanou a odvolávanou Národnou radou (NR) SR a tiež vládou SR," konštatuje sa ďalej v materiáli rezortu hospodárstva.
      Hlavnou činnosťou NSS bude centrálna profesionálna správa majetkových účastí a profesionálny výkon akcionárskych práv okrem správy majetkových účastí energetických podnikov, ktoré budú pod správou Štátneho energetického holdingu (SEH). Nadviaže pritom na know-how zrušeného FNM SR, pri súčasnom znížení nákladov spojených s touto agendou.
      Akékoľvek nakladanie s majetkovými účasťami NSS bude podliehať kontrole vládou SR a zákonom implicitne vymedzenému postupu. Správcovská spoločnosť bude súčasne oprávnená za podmienok stanovených zákonom najmä so súhlasom vlády SR previesť svoju majetkovú účasť na inú obchodnú spoločnosť so 100-% majetkovou účasťou štátu alebo na 100-% dcérsku akciovú spoločnosť NSS, čím sa okrem iného vytvára aj predpoklad pre založenie špecializovanej skupiny energetických spoločností – SEH. 
      "SEH bude zriadený v tom istom čase ako NSS. Holding SEH bude riadený priamo MH SR v súlade so štátnou energetickou politikou a Programovým vyhlásením vlády SR," dodal v materiáli rezort hospodárstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies