Pravidlá používania fluórovaných skleníkových plynov sa majú upraviť

NETKY.SK • 12 November 2015, 10:10 • 2 min
Pravidlá používania fluórovaných skleníkových plynov sa majú upraviť

BRATISLAVA - Slovensko spresňuje svoju legislatívu, ktorej cieľom je eliminácia vplyvov spôsobujúcich globálne otepľovanie. Do zákona o fluórovaných skleníkových plynoch zapracúva zmeny vyplývajúce z najnovšieho nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Novelu v úvode tretieho rokovacieho dňa 58. schôdze parlamentu predstavil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia v materiáli konštatuje, že niektoré fluórované skleníkové plyny majú vysoký potenciál globálneho otepľovania. Cieľom nariadenia je preto chrániť životné prostredie znižovaním a predchádzaním emisií týchto plynov. Novela stanovuje pravidlá obmedzovania, používania, zhodnotenia a zneškodnenia fluórovaných skleníkových plynov, ako aj výrobkov a zariadení, ktoré tieto plyny obsahujú. Stanovuje kvantitatívne limity na uvádzanie týchto plynov na trh. Zároveň sa zabezpečuje, aby činnosti súvisiace s nakladaním s týmito plynmi a výrobkami a zariadeniami, ktoré ich obsahujú, vykonávali iba osoby, ktoré sú držiteľmi certifikátu o odbornej spôsobilosti.

 

Z dielne envirorezortu je aj návrh novely zákona o ovzduší, podľa ktorej majú nízkoemisné zóny na Slovensku fungovať podľa európskych pravidiel. Ustanoviť zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov umožňuje už súčasná legislatíva, pravidlá sa však majú zmeniť na európsky štandard. "Ministerstvo podporilo legislatívne zriadenie takýchto zón a v spolupráci s ďalšími dotknutými rezortmi, ministerstvom vnútra a ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, vytvorí vykonávací predpis tak, aby boli pravidlá takýchto zón na Slovensku kompatibilné s pravidlami v zónach iných miest v Európe," povedal hovorca envirorezortu Maroš Stano. Podľa jeho slov je na každej samospráve, či sa rozhodne zavedením takejto zóny pomôcť zlepšeniu kvality ovzdušia na svojom území. Základom je obmedziť vjazd do zón vozidlám, ktorých prevádzkou vznikajú vysoké emisie.

 

Nízkoemisné zóny sa v posledných rokoch zavádzajú vo viacerých európskych mestách, kde doprava spôsobuje problémy s kvalitou ovzdušia. Podmienkou na vstup vozidiel do tejto časti územia obce je ich nízka emisná trieda. Na základe toho sa tieto zóny nazývajú nízkoemisné. Popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Jozefa Mikloška (KDH), ktorého zaujíma, kedy slovenská vláda prijme prvú na živote ohrozenú rodinu napr. koptských kresťanov zo Sýrie? "Nemožno pre nich priamo poslať špeciál?" pýta sa opozičný poslanec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies