Pramene tečúcej slanej vody na Marse sú prelomovým objavom, tvrdí SOSA

NETKY.SK • 29 September 2015, 14:26 • 2 min
Pramene tečúcej slanej vody na Marse sú prelomovým objavom, tvrdí SOSA

BRATISLAVA – Objavenie tečúcej slanej vody na Marse je prelomové a vytvára predpoklad na to, aby v budúcnosti mohli ľudia na túto červenú planétu lietať a existovať tam dlhšiu dobu.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to povedal predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) Jakub Kapuš, podľa ktorého tento objav dokázal, že Mars nie je suchou vyprahnutou planétou.

 

"Otvára sa nám obraz o jeho minulosti a skladá sa nám mozaika toho, ako naša slnečná sústava vyzerala v minulosti, ako sa tvorila a funguje," povedal. Podľa Kapuša bude potrebné naďalej skúmať, kde sa tieto rezervoáre vody na Marse nachádzajú, za akých podmienok sa samotná voda objavuje a je schopná udržať sa na povrchu planéty. "Objav tečúcej vody môže znamenať veľké plus najmä pre pilotované misie na Mars, pretože doviesť náklad na túto planétu, na takú veľkú vzdialenosť, je veľmi náročné a nákladné finančné i technicky," podotkol predseda SOSA. Ako tvrdí, Mars je prirodzeným cieľom, o ktorom sa uvažuje ako o ďalšej kolíske ľudstva.

 

Dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave Jozef Masarik pre TASR povedal, že tento objav považuje z hľadiska výskumu objektov slnečnej sústavy za najvýznamnejší v tomto storočí. "Do výskumu Marsu priniesol niečo nové, pretože výsledky misií v minulosti, ako aj modely Marsu, poukazovali na to, že na tejto planéte môže byť voda len v zamrznutom stave, a to väčšinou pod povrchom," priblížil Masarik.

Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pred niekoľkými hodinami oznámili, že na Marse sa pravdepodobne nenachádza len zamrznutá voda, ale aj pramene tečúcej slanej vody, a to minimálne počas leta. Posledné pozorovania podľa nich "silne podporujú" dlhoročnú teóriu, že slaná voda každé leto prúdi na niektorých spomedzi marťanských svahov. Soľ totiž znižuje bod, v ktorom voda zamŕza, čo podľa vedcov vysvetľuje, prečo na Marse voda prúdi práve v letnej sezóne.

 

Cieľom ďalšieho výskumu bude podľa vedcov zistenie, či na Marse môže existovať akákoľvek mikroskopická forma života. Svoje závery pritom vyvodzujú z údajov zaznamenaných sondou Orbiter, ktorá okolo tejto planéty krúži od roku 2006.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies