Pracujete v Rakúsku? Rozlúčte sa so štedrým prídavkom na deti

NETKY.SK • 5 Január 2018, 10:54 • 2 min
Pracujete v Rakúsku? Rozlúčte sa so štedrým prídavkom na deti

VIEDEŇ – S príchodom novej vlády prichádzajú aj viaceré zmeny. Jedna sa bude týkať aj pracujúcich Slovákov či Čechov.

slovakia

left justify in out

Prídavky na deti, ktoré automaticky v Rakúsku poberajú pracujúci z iných krajín EÚ, sa budú znižovať. Vláda chce tento príspevok regulovať podľa toho, z ktorej krajiny cudzinec pochádza a kde dieťa žije. “Chceme tento nezmyselný model, v rámci ktorého vyplácame rakúsku podporu deťom, ktoré v Rakúsku nikdy nežili, ukončiť,” informoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

 

Proti takémuto kroku vystúpila aj EK, ktorá so zmenou zákona nesúhlasí. Problém vidí v tom, že zákon rozlišuje zamestnancov na domácich a zahraničných, pričom všetci sme súčasťou jednotnej EÚ a máme nárok na rovnaké podmienky.

 

Prídavok v Rakúsku na jedno dieťa, ktorý platí pre všetkých rovnako, je momentálne 162 eur mesačne. To sa však môže od budúceho roka zmeniť, v prípade, že pozmeňujúci zákon získa podporu v parlamente. Slovákom či Čechom by sa tak výrazným spôsobom znížili prídavky na maloletých.

 

img

 

Je však dôležité podotknúť, že takéto zníženie prídavkov na deti by bolo nefér, pretože všetci cudzinci dochádzajúci za prácou do susedného Rakúska tam riadne a v plnej výške odvádzajú dane. Tento krok novej vlády by mnohí mohli považovať za mierne diskriminačný.

 

“Je to hlúposť a nezmysel. Platím v Rakúsku celkom tie isté dane ako Rakúšania, a tak pre mňa musia platiť predsa rovnaké podmienky ako pre Rakúšanov,” uviedol Pavel Novotný pre český Týden.cz, ktorý v Tirolsku pracuje ako kuchár už pekných pár rokov. V prípade, že zákon prejde, pán Novotný bude uvažovať o odchode z práce, pretože sa nechce cítiť ako zamestnanec druhej kategórie.

 

Cieľom rakúskej vlády je zníženie nákladov zo štátneho rozpočtu, tá sľubuje až 273-miliónové ušetrenie. Po Maďaroch, ktorým sa vypláca až 80-miliónov eur, nasledujú hneď Slováci so 63-miliónmi eur. Nad podobným opatrením uvažujú aj krajiny ako Nemecko, Dánsko či Luxembursko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies