Európsky parlament ide tvrdo po Lukašenkovi: sankcie a súd

NETKY.SK • 7 Október 2021, 18:16 • 2 min
Európsky parlament ide tvrdo po Lukašenkovi: sankcie a súd

BRUSEL/ŠTRASBURG - V novom uznesení spomínajú snahy bieloruského režimu poslať do EÚ čoraz viac migrantov a tým blok destabilizovať. EP rovnako navrhuje posilniť ekonomické sankcie voči krajine.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyjadril solidaritu s členskými krajinami EÚ postihnutými bieloruskými hybridnými útokmi a vyzval, aby režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka postavili pred súd.

img

 

V uznesení, za ktoré vo štvrtok hlasovalo 506 europoslancov, 29 bolo proti a 139 sa zdržalo, EP vyjadril silnú solidaritu s Litvou, Lotyšskom a Poľskom a aj s ďalšími krajinami EÚ, na ktoré sa nedávno zamerali pokusy bieloruského režimu nasmerovať značný počet utečencov k vonkajším hraniciam EÚ. Ide o stovky migrantov, ktorých zadržali pri pokuse o nelegálny prechod na územie EÚ, pričom známe sú aj prípady úmrtí migrantov.

 

K téme: Lukašenko zorganizuje v budúcom roku referendum o novej ústave. Odborníci nepredpovedajú nič dobré

 

Europoslanci zdôraznili, že nelegálne prechody migrantov do EÚ, ktoré riadia bieloruské štátne orgány a zároveň ich sprevádza dezinformačná kampaň, sú formou hybridnej vojny zameranej na zastrašovanie a destabilizáciu EÚ.

 

img

 

Zákonodarcovia ďalej uviedli, že inštitúcie EÚ aj členské štáty sa musia naliehavo vyrovnať s viacrozmernou krízou na bieloruských hraniciach, aby pomohli migrantom, ktorí tam zostali zablokovaní a poskytli im potrebnú podporu. EP v prijatom uznesení zdôraznil, že je potrebné zvážiť predloženie prípadu Bieloruska Medzinárodnému súdnemu dvoru v súvislosti so zločinmi spáchanými v masovom meradle voči občanom krajiny režimom nelegitímneho diktátora Aleksandra Lukašenka. Malo by to byť možné na základe porušení Chicagského dohovoru, Montrealského dohovoru a Dohovoru OSN proti mučeniu, ktorých sa dopustil súčasný bieloruský režim.

 

Prečítajte si tiež: Na východe Poľska vyhlásili výnimočný stav. Dôvodom sú migranti

 

Europoslanci opakovane odsúdili represie, mučenie a zlé zaobchádzanie s mierumilovným bieloruským ľudom, ku ktorým dochádza aj viac ako rok po vlaňajších protestoch po augustových prezidentských voľbách. Uznesenie EP vyjadruje ľútosť nad tým, že uložené ekonomické sankcie EÚ mali na Lukašenkov režim iba čiastočný vplyv. Poslanci preto vyzvali krajiny EÚ, aby ešte viac posilnili cielené ekonomické sankcie so zameraním na kľúčové bieloruské odvetvia a urýchlene pokročili s 5. balíkom sankcií voči bieloruským jednotlivcom a právnym subjektom zapojeným do represií voči vlastnému ľudu.

 

img

 

Poslanci rovnako vyzvali na jednoznačnú podporu bieloruskej demokratickej opozície pri organizovaní slobodných a spravodlivých volieb pod medzinárodným dohľadom. Odsúdili aj pokračujúcu podporu Lukašenkovým brutálnym zásahom voči bieloruskému ľudu zo strany Ruska a jeho zapájanie sa do hybridnej vojny proti EÚ.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies