Pozor na úrazy detí! Viaceré aktivity počas letných prázdnin sú rizikové

NETKY.SK • 27 Jún 2022, 9:10 • 2 min
Pozor na úrazy detí! Viaceré aktivity počas letných prázdnin sú rizikové

KOŠICE – Traumatológ z nemocnice v košickej Šaci Jozef Kubašovský upozorňuje na nafukovacie atrakcie, trampolíny, bazény, domácnosť, bicykle, psy i strelné zbrane.

slovakia

left justify in out

Pri skákaní na nafukovacích atrakciách hrozí pád mimo nich, kolízia s inou osobou či kontakt s mechanizmom atrakcie. Čo sa týka trampolín, tri štvrtiny úrazov sú podľa neho spojené s tým, že je na nej viacero osôb. Prevažne ide o zlomeniny, výnimkou nie sú ani poranenia hlavy a krku. Tragický môže byť podľa Kubašovského pád na konštrukciu. Poukazuje na zákaz sált a dodržiavanie pokynov výrobcov.

 

img

 

Pri bazénoch zdôrazňuje nutnosť prítomnosti dospelého i zabezpečenie okolia.

 

„Nebezpečné sú aj nafukovacie zábavné predmety, ako napríklad kolesá, nafukovačky. Znemožňujú dohľad nad dieťaťom a blokujú kontrolu pri vzniku ťažkostí. Uvádza sa, že malé deti sa môžu utopiť vo vode menšej ako päť centimetrov. Odporúča sa nenechávať detský bazén naplnený vodou v záhrade alebo na inom mieste okolia domu,“ spresnil s tým, že všetky bazény a iné nádoby je potrebné vyliať a otočiť hore dnom, aby sa nenaplnili napríklad dažďovou vodou.

 

img

 

Riziková je aj samotná domácnosť a okolie domu. Popisované sú pády zo schodov, okien a nábytku, z balkónov, rebríkov i striech. Prevenciou je technické zabezpečenie.

 

„Významným rizikom je používanie kosačky na trávu, pokusy detí o samostatné aktivity aj s inými technickými 'pomocníkmi' pri starostlivosti o záhradu, okolie domu. Príkladom sú vysokotlakové čističe, rôzne drviče dreva a podobne,“ dodal traumatológ.

 

img

 

Upozorňuje tiež na bicykle, trojkolky, kolobežky, korčule či skejtbord a ich používanie blízko bazénov, ciest, vozenie sa viacerých osôb naraz a riadenie v nočných hodinách. Pripomenul, že prilba počas jazdy redukuje riziko poranenia hlavy o 85 percent. V lete evidujú aj vyššiu úrazovosť pri kontakte so psami. Pripisuje to i možným prehriatím organizmu zvieraťa.

 

„Väčšina poranení detí psami je poranenie 'vlastnými' psami, viac ako polovica pri pokuse o oddelenie dvoch bijúcich sa psov,“ povedal.

 

img

 

Najvýznamnejšia oblasť možného rizika pre deti je podľa neho vlastníctvo strelných zbraní.

 

„Štatistiky uvádzajú, že náhodné strelné poranenia detí sa najčastejšie vyskytujú v poobedňajšom čase po príchode zo školy a neprítomnosti rodičov,“ uviedol. Zdôraznil potrebu dodržiavania pravidiel majiteľmi zbrojných preukazov a dostatočné zabezpečenie zbraní. „Významný je zákaz manipulácie detí so zbraňami aj v prítomnosti dospelej osoby,“ doplnil Kubašovský.

 

Možno vás zaujme: Vojaci a policajti prispeli na novú lavičku zaľúbených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona