Čo vymyslela Európska komisia ohľadom zdaňovania podnikov a digitálnej dane?

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 09:30 • 2 min
Čo vymyslela Európska komisia ohľadom zdaňovania podnikov a digitálnej dane?

Európska komisia prijala oznámenie o zdaňovaní podnikov v 21. storočí. Ako sa uvádza v oficiálnom stanovisku výkonného orgánu Európskej únie, cieľom je podporiť spoľahlivý, efektívny a spravodlivý systém zdaňovania podnikov v členských štátoch „európskej dvadsaťsedmičky“.

slovakia

left justify in out

Oznámenie je súčasťou širšieho programu daňovej reformy EÚ na nadchádzajúce roky. Zohľadňuje sa v ňom pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní skupiny G20/OECD o globálnej daňovej reforme. V stanovisku sa píše, že komisia do roku 2023 predloží nový rámec zdaňovania podnikov v EÚ, ktorým sa zníži administratívna záťaž, odstránia sa daňové prekážky a vytvorí sa priaznivejšie podnikateľské prostredie na jednotnom trhu.

 

img

Okrem reforiem dane z príjmov právnických osôb stanovených v oznámení komisia čoskoro predloží opatrenia na zabezpečenie spravodlivého zdaňovania v digitálnom hospodárstve. Komisia navrhne digitálnu daň, ktorá bude slúžiť ako vlastný zdroj EÚ.

 

Prečítajte siVláda schválila ďalšiu pomoc pre gastro sektor a cestovný ruch! Podnikatelia si rozdelia viac ako 37- miliónov eur

Komisia taktiež odporúča členským štátom, aby podnikom umožnili prenos daňových strát aspoň do predchádzajúceho fiškálneho roka. „Z toho budú mať prospech podniky, ktoré boli v rokoch pred pandémiou ziskové, čo im umožní kompenzovať svoje straty v rokoch 2020 a 2021 daňami, ktoré zaplatili pred rokom 2020. Toto opatrenie bude prínosom najmä pre malé a stredné podniky,“ uvádza sa v stanovisku Európskej komisie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies