Prezidentské voľby 2019:Ivan Zuzula

NETKY.SK • 1 Február 2019, 12:39 • 2 min
Prezidentské voľby 2019:Ivan Zuzula

BRATISLAVA- Ivan Zuzula má 64 rokov. Takmer celý život sa zaoberá problematikou životného prostredia – v minulosti ako výskumný pracovník, poradca, manažér, podnikateľ, dnes ako vysokoškolský učiteľ.

slovakia

left justify in out

Ivan Zuzula sa narodil 21. októbra 1954. Je slovenský vedec, vysokoškolský pedagóg a politik. Ivan Zuzula je ženatý, má dve dospelé deti, staršieho syna a mladšiu dcéru, býva v bratislavskej Petržalke.

 

Vyštudoval fyziku na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského so špecializáciou na meteorológiu a klimatológiu. 

 

V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, a na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

Súčasne je predsedom Slovenskej konzervatívnej strany.  Zuzula kandiduje ako občiansky kandidát s podporou Slovenskej konzervatívnej strany.

 

Už na gymnáziu ho najviac zaujímali prírodné vedy, rozhodol sa preto pre štúdium fyziky na Prírodovedeckej fakulte UK. Po ukončení univerzity nastúpil na Slovenský hydrometeorologický ústav a zostal mu verný 22 rokov. Začínal ako výskumný pracovník a kariéru na SHMÚ ukončil v pozícii štatutárneho námestníka riaditeľa so zodpovednosťou za úsek ochrany prírodného prostredia. Počas pôsobenia na SHMÚ sa v osemdesiatych rokoch ešte raz vrátil na UK. Na Matematicko-fyzikálnej fakulte absolvoval externé ašpirantské štúdium a získal vedeckú kvalifikáciu kandidáta vied (dnešné PhD.). Téma jeho dizertačnej práce bola Prognózny a signálny systém znečistenia ovzdušia v Bratislave.

img
V roku 1990 vyhlásila VPN konkurz pre odborníkov do 35 rokov s cieľom obmeniť komunistickú štátnu správu. Myšlienka, že by mohol spolupracovať na rozvoji demokratickej štátnej správy, ho nadchla a po úspešnom konkurze pôsobil ako odborný poradca na úrade vlády. Po voľbách v roku 1992 dal na úrade vlády výpoveď a vrátil sa naspäť na SHMÚ. Zaoberal sa problematikou životného prostredia, prioritne budovania, prevádzky a environmentálnej bezpečnosti vodného diela Gabčíkovo.

Zásadným medzníkom v jeho profesijnom živote bol rok 2001, keď sa stal riaditeľom Recyklačného fondu. Bol na čele tímu päť rokov. Environmentálnej problematike sa venoval aj neskôr, ale v súkromnej sfére. Po roku 2006 pôsobil v poradenskej a projekčnej firme zameranej na nakladanie s odpadmi. Svoje odborné vedomosti a skúsenosti niekoľko rokov zúročuje ako vysokoškolský pedagóg na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a donedávna aj na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. V roku 2017 sa aktívne zapojil do politiky a v súčasnosti je predsedom Slovenskej konzervatívnej strany.

 

Ivan Zuzula  odovzdal do Národnej rady SR petičné hárky s viac ako 16-tisíc podpismi občanov. Ako povedal, je občianskym kandidátom na post prezidenta, podpisy od občanov vyzbieral s podporou Slovenskej konzervatívnej strany.

 

"Motivácia kandidovať bola v tom, aby sme dali priestor aj pre konzervatívnu časť politického spektra. Zámerom bude prezentovať klasické a tradičné hodnoty politiky," povedal Zuzula.

img

Hlavným mottom jeho kampane budú tri motívy, a to prosperita, podpora rodiny a udržateľný rozvoj.

 

"Prosperita by sa mala týkať pracujúcich a aktívnych ľudí. Prosperita by mala ruka v ruke ísť s dodržiavaním zákona a nemala by byť obmedzovaná slabou vymožiteľnosťou práva," povedal. Podľa neho je dôležitá podpora rodiny, lebo "len fungujúca rodina je garanciou toho, že slovenský národ nebude vymierať". Okrem toho vníma potrebu riešiť hrozbu klimatickej zmeny, ktorá je podľa neho "za dverami". "Musíme byť pripravení a mať vhodné opatrenia," dodal. Zároveň je presvedčený, že prezident má na Slovensku silu rozprúdiť v spoločnosti diskusiu.

"Je to silná politická figúra a kompetencie sú dosť silné na to, aby vedel svoje predstavy dať jasne najavo," dodal.





 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona