Na pobrežie Cypru vyplavilo osem uhynutých vorvaňovcov

NETKY.SK • 13 Február 2023, 13:54 • 2 min
Na pobrežie Cypru vyplavilo osem uhynutých vorvaňovcov

Nikózia - Medzi uhynutými zvieratami bolo sedem vorvaňovcov zobcových (Ziphius cavirostris), ktoré sú najrozšírenejším druhom z tejto čeľade.

slovakia

left justify in out

"Nevieme, čo sa presne stalo," uviedol v súvislosti s úhynom veľrýb hovorca cyperského ministerstva rybolovu a morského výskumu Ioannis Ioannu.Ôsmeho živočícha sa zatiaľ nepodarilo bližšie identifikovať. Agentúra DPA pripomína, že vorvaňovce sa v mori orientujú pomocou echolokácie – vysielaním a prijímaním odrazených vysokofrekvenčných zvukov. Tento spôsob orientácie mohli narušiť napríklad lodné sonary alebo zvukové vlny spôsobené minulotýždňovým silným zemetrasením, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu. Príčinou úhynu živočíchov by však mohla byť aj choroba. Vorvaňovce žijú v hlbokých vodách a k pobrežiu sa približujú len zriedka. Ich hlavnou korisťou sú kalamáre, za ktorými sa ponárajú do veľkých hĺbok. V Stredozemnom more sú najbežnejšie práve spomínané vorvaňovce zobcové. Sú plaché a pohybujú sa buď osamotene, alebo v menších skupinách. Ich priestorovú orientáciu narúšajú najmä vojenské sonary, vyplýva z údajov Nemeckej nadácie pre ochranu morského prostredia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies