Taliansky prezident Sergio Mattarella zostane vo funkcii ďalších sedem rokov

NETKY.SK • 30 Január 2022, 15:39 • 2 min
Taliansky prezident Sergio Mattarella zostane vo funkcii ďalších sedem rokov

Osemdesiatročný Mattarella doteraz zotrvanie v úrade odmietal, talianski politici ale už od pondelka nie sú schopní zvoliť jeho nástupcu, tak napokon súhlasil s návrhom vládnych strán.

slovakia

left justify in out

Draghi podľa agentúry Reuters požiadal prezidenta o pokračovanie v úrade „pre dobro a stabilitu krajiny“. Mattarella najskôr na výzvu verejne nereagoval. Predtým povedal, že nechce, aby sa druhý prezidentský mandát, ktorý ústava výslovne nezakazuje, stal v Taliansku bežným.

 

img

 

Talianski zákonodarcovia a zástupcovia regiónov sa tento týždeň novú hlavu štátu pokúšali neúspešne zvoliť už v šiestich kolách. Žiaden z kandidátov však ani zďaleka nedosiahol potrebnú väčšinu 505 hlasov z 1 009 voliteľov.

 

Najviac ich napriek svojmu odmietavému postoju opakovane dostal Mattarella. V piatkovom šiestom hlasovaní sa zaňho vyslovilo 336 voliteľov, v sobotu za neho hlasovalo už 387 z nich.

Predtým sa pravicové strany neúspešne snažili presadiť svoju kandidátku a predsedníčku senátu Elisabettu Casellatiovú. Aj o premiérovi Draghim sa opakovane hovorilo ako o možnom nástupcovi terajšej hlavy štátu.

 

Špecifikom talianskych prezidentských volieb je, že neexistujú oficiálni kandidáti. Každý voliteľ napíše v tajnej voľbe meno budúceho prezidenta na volebný lístok. Voľba môže trvať niekoľko dní. Doteraz najdlhšie bolo hlasovanie v roku 1971, keď sa nová hlava štátu volila od 9. do 24. decembra a vzišla až z 23. kola. Za prezidenta vtedy zvolili Giovanniho Leoneho.

 

img

Giorgio Napolitano

 

Podobná situácia ako tento rok nastala aj v roku 2013, keď po piatich neúspešných kolách voľby šéfovia najväčších strán presvedčili vtedajšiu hlavu štátu Giorgia Napolitana, aby v najvyššom úrade zotrval. Napolitano, ktorý mal v tom čase 87 rokov, potom po dvoch rokoch, v roku 2015, odstúpil.

 

Možno vás zaujme: Česká polícia rieši závažný problém! Skartoval Hrad tajnú správu k Vrběticiam?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies