Taliani sú v strehu! Dedinu pod Mont Blancom ohrozuje topiaci sa ľadovec!

NETKY.SK • 12 August 2021, 15:22 • 2 min
Taliani sú v strehu! Dedinu pod Mont Blancom ohrozuje topiaci sa ľadovec!

RÍM - Globálne otepľovanie ukazuje opäť svoj veľký vplyv na zemský povrch. Záplavy a požiare po celom svete, rekordné teploty v prímorských krajinách a tentoraz ohrozenie alpskej dediny masívnym ľadovcom, ktorý sa roztápa na najvyššej hore Európy.

slovakia

left justify in out

Mont Blanc je v súčasnej dobe pod drobnohľadom talianskych vedcov. V dôsledku stúpajúcej teploty v oblasti tu dochádza k topeniu veľkého ľadovca, ktorý sa v najhoršom prípade môže zrútiť do údolia v Taliansku. V takomto prípade by bola alpská dedina Planpincleux kompletne zasypaná snehom a zeminou. 

 

img

 

Najväčším problémom je to, že ľadovec na hore Grand Jorasses už nie je primrznutý k zemi, teda sa môže posúvať smerom k doline. Z výšky 2 700 m jeho postup uľahčuje aj voda pod ním, ktorá vzniká vplyvom topenia ľadovca.   

 

"Došlo k výraznému zvýšeniu teploty, čo spôsobuje rýchlejšiu tvorbu vrstvy vody pod ľadovcom," povedal pre AFP Valerio Segor, riaditeľ manažmentu prirodzených rizík regiónu Valle d’Aosta (cituje SME).

 

Oblasť už bola postihnutá počas minulého roka, keď sa masívny kus ľadu s objemom 15-tisíc kubických metrov odlomil z hory a spadol do údolia. V oblasti bola už predtým vydaná výstraha pred zosuvom a zákaz vstupu turistom na okolité kopce.  

 

 

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies