Poznáte tieto najzaujímavejšie slovenské múzeá?

NETKY.SK • 15 August 2023, 10:24 • 2 min
Poznáte tieto najzaujímavejšie slovenské múzeá?

Vedeli ste, že na Slovensku sa nachádza takmer sto múzeí a galérií? Vystavovať sa dá všeličo – od nábytku, krojov, cez helikoptéry až po mince či hodiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ak radi zbierate informácie aj týmto spôsobom a radi si cez prázdniny oživíte kus histórie, máme pre vás tipy na niekoľko najzaujímavejších múzeí na Slovensku, ktoré môžete navštíviť.

Ski Múzeum, Tatranská Lomnica

Očarujúco spracovaná, oku lahodiaca prehliadka vývoja zimných športov u nás až do roku 1945. Na ploche 300 metrov štvorcových môžete vďaka atraktívnej expozícii obdivovať históriu lyžovania, lyží, lyžiarskeho viazania, ale aj bobovania, snežníc, horolezectva a zimnej turistiky ako takej. Každého návštevníka zaujme realistická vizualizácia Getrúdinej chaty, ktorá stála pod terajším štartom bobovej a sánkarskej dráhy v Lomnici, 3,07 m dlhé lyže z roku 1885, staré pretekárske boby, ktoré kedysi brázdili okolie Tatranskej Lomnice či dielňa na výrobu historických lyží, palíc, topánok. Dámy nadchne ukážka dobových odevov, či zariadenia horských chát spred niekoľkých desaťročí.

Otváracie hodiny: Denne od 9.00 do 18.00.

Prírodná galéria umeleckej keramiky, Beladice

Unikátna umelecká expozícia vznikla v parku Kaštieľa Pustý Chotár pri Beladiciach neďaleko Nitry. V tunajšom nádhernom parku Hotela Tartuf sú sústredené najzaujímavejšie diela, ktoré tu vznikali počas medzinárodných workshopov keramiky od roku 1999. Kompletná inštalácia exponátov bola dokončená v roku 2007 a vy tak môžete v exteriéri aj interiéri kaštieľa obdivovať keramické diela umelcov z celého sveta, zakomponované nápadito do prostredia. Galéria pod holým nebom je voľne prístupná návštevníkom kaštieľa, parku, turistom...

Otváracie hodiny: Denne do večerných hodín (okrem súkromných akcií hotela)

Múzeum vín, Prešov

V impozantných priestoroch 500-ročných pivníc pod radnicou mesta na Floriánskej ulici sa nachádza dokonalý raj pre milovníkov vína. Netradičné múzeum sa rozprestiera na dvoch poschodiach, na ploche 500 metrov štvorcových, nájdete tu viac ako 2 000 druhov vína zo všetkých regiónov Slovenska a Moravy aj zo sveta (samostatná časť je venovaná Tokajskej oblasti). Dozviete sa tu veľa o technológii vína, pestovaní viniča, prehliadka je spojená aj s degustáciou. Súčasťou múzea je predajňa, vína si tu môžete kúpiť v darčekovom balení. Určite vás ohúri degustačná sála s dubovými stolmi, lavicami a nezabudnuteľnou atmosférou.

Otváranie hodiny: Pondelok-Piatok – 9-00-17.00, Sobota – 9.00-12.00

Včelársky skanzen, Kráľová pri Senci

Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie určite patrí včelárske múzeum v Kráľovej pri Senci. Areál pod názvom Včelárska paseka je najväčších včelárskych skanzenom v Strednej Európe, dozviete sa o ňom všetko o histórii aj súčasnosti včelárstva, živote včiel, získavaní včelích produktov. Zážitkom je samotné prostredie anglického parku, v ktorom sa expozícia nachádza. Nadchne prehliadka včelích úľov rôznych tvarov a podôb (niektoré pochádzajú zo 17. storočia), z ktorých mnohé sú hotové umelecké diela. Súčasťou areálu je záhrada s pokusnou stanicou a medonosnými rastlinami, kochať sa môžete na rôznych drevorezbárskych prácach, ozdobných štítoch, ale aj prehliadke včelárskych pomôcok. Skanzenom, sprístupneným od r. 1975 vás prevedie lektor.

Otváracie hodiny:
Apríl – október: pondelok – piatok: 9.00 – 17.00, sobota – nedeľa: 9.00 – 13.00

 

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň

V originálnom múzeu uprostred hradných priestorov Modrého Kameňa nájdete tradičné marionety slovenských kočovných bábkarov, rodinné bábkové divadlá s originálnymi dekoráciami, bábky z prvej polovice 20. storočia, artefakty z tvorby slovenských profesionálnych bábkových divadiel po roku 1950, ukážky zahraničnej tvorby z ôsmich štátov Európy aj vývoj detskej hračky v 19. a 20. storočí. Medzi najstaršie exponáty patria praveké hračky a najstaršia hračka nájdená na území Slovenska - hlinený vozík z Nižnej Myšle datovaný do r. 1500 p.n.l. Múzeum je súčasťou SNM Bratislava.

Otváracie hodiny:
máj - október: Po-Ne 9.00 - 17.00, júl - august: Po-Ne 9.00 - 18.00, november - apríl: Po-Pi 8.00 - 15.00

Múzeum hodín, Bratislava
V Dome U dobrého pastiera v centre Bratislavy sa usídlilo atraktívne Múzeum hodín – expozícia mapujúca históriu hodinárstva od 17. do 19. storočia. V Bratislave pôsobilo v 16. až 19. storočí takmer sto hodinárov, mali svoj vlastný cech, žijúci bohatým životom. V expozícii, ktorá je súčasťou Múzea Bratislava, nájdete prenosné, stolové, nástenné či skrinkové hodiny najrôznejších typov, veľkostí, s rozmanitými výzdobnými motívmi, z rôznych časových a umeleckých období. Jedným z najkrajších exponátov sú veľké zlátené kozubové hodiny (okolo 1770-1780), signované známym bratislavským hodinárom Jacobom Guldanom. Vzácne, s priamou väzbou na Bratislavu, sú hodiny z roku 1886, zdobené vyrezávanými symbolmi jednotlivých fáz ľudského života zhotovené podľa návrhu známeho sochára Johanna Fadrusza (1858‑1903).

Otváracie hodiny:
Do konca októbra – štvrtok-nedeľa od 11.00 do 18.00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies