Revolučný boom: Recyklované materiály v betóne zmenia stavebníctvo na Slovensku!

NETKY.SK • 13 September 2023, 22:00 • 2 min
Revolučný boom: Recyklované materiály v betóne zmenia stavebníctvo na Slovensku!

V súčasnosti sa priemysel, vrátane stavebníctva, zaoberá otázkou efektívneho využitia prírodných zdrojov v súlade s konceptom trvalo udržateľného rozvoja. Tento prístup si kladie za cieľ dosiahnuť rozvoj, ktorý uspokojuje súčasné potreby, pričom nijako neohrozuje schopnosť budúcich generácií uspokojiť svoje potreby.

slovakia

left justify in out

Začali sme si všímať, že recyklované stavebné materiály v betóne sa stávajú skutočnosťou aj u nás na Slovensku. Proces, kde sa odpady z demolácií budov opätovne využívajú, míňa skládky a nachádzajú nové uplatnenie v stavebníctve, predstavuje osvedčený postup v rámci udržateľnej ekonomiky. A tento koncept, známy už niekoľko rokov v cementárňach spoločnosti Danucem, sa teraz začína aplikovať aj v oblasti betónu. Recyklované materiály ako betónové kamenivo či tehlové kamenivo získané zo stavebného odpadu a demolácií sa dajú úspešne použiť ako náhrada za primárne suroviny pri výrobe cementu a betónu. Práve výroba týchto základných stavebných materiálov v súčasnosti silno zaťažuje prírodné zdroje. Využívanie recyklovaných materiálov výrazne prispieva k zníženiu potreby týchto prírodných surovín. Samozrejme, vzniká otázka, či používanie recyklovaných materiálov nepoškodí kvalitu konečných produktov. V spoločnosti Danucem je kvalita hlavným záujmom špecializovaného tímu odborníkov v Technickom kompetenčnom centre. Tento tím dôkladne monitoruje každý krok v procese a vyberá správne kamenivo/recyklát (či už ide o čistý betón alebo betón s tehlovými prvkami). Takto zabezpečujeme, že kvalita našich produktov zostane nezmenená.

Môžeme teda s istotou tvrdiť, že tento proces je "prelomový" pre náš región a stane sa dôležitou súčasťou budúcej výroby. Avšak kľúčové je nájsť vyvážený prístup v rôznych oblastiach využitia týchto recyklátov. Tento proces nie je len o zavádzaní nových technológií, ale aj o efektívnej komunikácii a spolupráci medzi rôznymi odvetviami. Hľadanie spôsobov, ako efektívne využiť rôzne možnosti recyklátov, bude mať významný dopad na náš trh. Spoločnosť Danucem aktuálne testuje tieto recykláty predovšetkým v Bratislavskom kraji, no po získaní potrebných skúseností v oblasti získavania, spracovania a využívania recyklátov sa plánuje ich rozšírenie do ďalších regiónov Slovenska. Samozrejme, tento nový koncept stále prechádza začiatkami, ale môžeme sa spoľahnúť, že v blízkej budúcnosti bude jedným z najlepších riešení pre dnešok aj pre budúce generácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Zdroj: Danucem
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies