Bulharsko spojí svoje sily s Gréckom pri výstavbe nového plynovodu

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 16:7 • 2 min
Bulharsko spojí svoje sily s Gréckom pri výstavbe nového plynovodu

SOFIA - Dnešným dňom začala výstavba nového plynovodu, ktorý prepojí siete potrubí Bulharska a Grécka. Týmto krokom si pomôže najmä Sofia, ktorá tak už nebude natoľko závislá od dodávok z Ruska.

slovakia

left justify in out

"Toto prepojenie povedie k skutočnej diverzifikácii dodávok zemného plynu," vyslovil svoju spokojnosť bulharský premiér Bojko Borisov počas ceremónie, na ktorej sa zúčastnil aj jeho grécky kolega Alexis Tsipras.

 

img

 

Bulharsko, ako členský štát Európskej únie (EÚ), čelí z Bruselu výraznej kritike za svoju takmer úplnú závislosť od plynu z Ruska. Ročná spotreba sa v krajine približuje k 3 miliardám kubických metrov (m3) a dostáva ju z Ruska cez Ukrajinu. Ruská energetická spoločnosť Gazprom však túto trasu plánuje do roku 2020 úplne zrušiť a spustiť dodávky cez Turecko vďaka novému projektu TurkStream.

 

 

Bulharsko sa už nejakú dobu pokúša spojiť svoju sieť potrubí so susednými štátmi, a to najmä už spomínané grécko, ale aj Srbsko či Rumunsko. Projekty majú však dlhodobé meškanie. Nový 182 kilometrov dlhý plynovod IGB medzi bulharským mestom Dimitrovgrad a gréckym mestom Komitini by mal začať fungovať koncom budúceho roka. Vďaka nemu bude môcť Bulharsko prijímať plyn z Kaspického mora, z Azerbajdžanu či susedného Grécka.

 

img

Baku, hlavné mesto Azerbajdžanu

 

Celková výška výstavby sa vyšplhá na 220 miliónov eur. Spočiatku by malo potrubím prúdiť 3 miliardy m3 plynu, ktoré by sa mohli v krátkej časovej dobe navýšiť až na 5 miliárd. Bulgartransgaz, prevádzkovateľ plynu v Bulharsku, už podniká aj ďalšie kroky kvôli bezpečnosti. V apríli sa zapojil do konzorcia spoločne so Saudskou Arábiou, ktorá buduje nové potrubie. To bude prechádzať Tureckom a Srbskom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona