Pozícia SR sa napriek rozhodnutiu MSD k otázke Kosova nemení

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:23 • 2 min
Pozícia SR sa napriek rozhodnutiu MSD k otázke Kosova nemení

Pozícia SR sa napriek rozhodnutiu MSD k otázke Kosova nemení - Politika Posudok Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu nebude mať priamy dopad na stanovisko Slovenskej republiky k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova. V reakcii na dnešný verdik

slovakia

left justify in out

Posudok Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu nebude mať priamy dopad na stanovisko Slovenskej republiky k jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova. V reakcii na dnešný verdikt súdneho dvora to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.
      Základom prístupu SR v tejto otázke zostáva platná rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN. Podľa nej je Kosovo až do vyriešenia jeho budúceho statusu pod dočasnou správou OSN v rámci medzinárodne uznaných hraníc Srbska. Riešenie jeho statusu by malo byť výsledkom dohody strán, respektíve rozhodnutím Bezpečnostnej rady OSN.
      Pozícia Slovenska sa podľa Stana opiera o vyhlásenie Národnej rady Slovenskej republiky z 28. marca 2007. V ňom sa okrem iného uvádza, že riešenie statusu Kosova musí vychádzať z rešpektovania legitímnych požiadaviek Srbska, ako aj Charty OSN a ostatných medzinárodných noriem.
      Rezort diplomacie berie na vedomie poradný posudok MSD, ktorý nie je záväzný, a verí, že bude interpretovaný v dobrej viere s úmyslom dosiahnuť riešenie akceptovateľné pre všetky dotknuté strany. Očakáva, že posudok bude impulzom k obnoveniu dialógu medzi Belehradom a Prištinou a pomôže vytvoriť podmienky pre všestranne prijateľné doriešenie otázky statusu Kosova. "SR ako členský štát Európskej únie a NATO sa bude naďalej aktívne zasadzovať o posilnenie stability a rozvoj na západnom Balkáne v súlade s európskou perspektívou regiónu, ako aj o mierové riešenie všetkých otvorených otázok a sporov vo svete," uzavrel Stano.
      Medzinárodný súd v Haagu sa vyslovil, že deklarácia o nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo, pretože medzinárodné právo neobsahuje žiadny zákaz takýchto deklarácií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies