Povolenie na prevádzku dostali zatiaľ štyri prírodné kúpaliská a 258 bazénov

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Povolenie na prevádzku dostali zatiaľ štyri prírodné kúpaliská a 258 bazénov

BRATISLAVA - Na začiatku tohtoročnej kúpacej sezóny povolili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) prevádzku štyroch prírodných kúpalísk, povolenie na prevádzku dostalo taktiež 258 bazénov.

slovakia

left justify in out

Na začiatku tohtoročnej kúpacej sezóny povolili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) prevádzku štyroch prírodných kúpalísk, povolenie na prevádzku dostalo taktiež 258 bazénov. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Z prírodných kúpalísk (PK) s organizovanou rekreáciou bola povolená prevádzka pre Slnečné jazerá Senec, Zlaté Piesky Bratislava, Teplý vrch - Pláž ORMET a Plážové kúpalisko - jazero v Banskej Bystrici," priblížila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

 

Dodala, že výsledky predsezónnej kontroly potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie okrem schválených PK aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou, v Bratislavskom kraji to sú Kuchajda, Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Hlboké jazero, Nové Košariská, Ivanka pri Dunaji, v Košickom kraji jazero Úhorná, Ružín (Gelnica), Ružín - prítoky (Gelnica), Turzovské jazero a v Nitrianskom kraji Apáli - mŕtve rameno Váhu a štrkoviskové jazero Kava. "Odbery vzoriek vôd na kúpanie boli vykonané aj v ďalších lokalitách, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii," priblížila Račková.

 

img

Plážové kúpalisko - jazero v Banskej Bystrici

 

Počas kúpacej sezóny budú hygienici monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym štatútom a typom rekreácie. Kontrolovať budú aj letné kúpaliská i sezónne bazény, ktoré sú počas leta doplnkovou službou ubytovacích zariadení. "Do monitorovania sú zahrnuté aj niektoré plavárne, ktoré v lete prevádzkujú vonkajšie sezónne priestory alebo sú využívané verejnosťou vo významnejšej miere vzhľadom na nedostatok iných možností v regióne," upozornila hovorkyňa ÚVZ. Z letných kúpalísk a sezónnych bazénov dostalo povolenie na štart kúpacej sezóny 258. "Na niektorých kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény, mnohé z nich sa budú otvárať iba postupne, predovšetkým podľa záujmu verejnosti," objasnila Račková.

 

img

obľúbené prírodné kúpalisko v Petržalke - Veľký Draždiak

 

Kontrolu vody na sezónnych umelých kúpaliskách a prírodných kúpaliskách s organizovanou rekreáciou budú zabezpečovať prevádzkovatelia, RÚVZ budú vykonávať štátny zdravotný dozor. Na najvyužívanejších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou budú zabezpečovať kontrolu kvality vody miestne príslušné RÚVZ v pravidelných dvojtýždňových intervaloch. "Menšie lokality, ktoré sú na kúpanie využívané len príležitostne počas horúcich dní a víkendov, budú RÚVZ monitorovať len orientačne," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies