Povodne od júla do decembra 2016 spôsobili škody za vyše 11,5 milióna eur

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 11:37 • 2 min
Povodne od júla do decembra 2016 spôsobili škody za vyše 11,5 milióna eur

BRATISLAVA – Povodne na území Slovenska od júla do konca decembra minulého roku spôsobili škody vo výške 11,5 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Z toho boli škody na majetku fyzických osôb 665-tisíc eur, na majetku podnikateľov 163-tisíc eur a na majetku obcí vyše 735-tisíc eur.

 

Vyššie územné celky utrpeli škody vo výške 300-tisíc eur a štátu vznikli škody za 9,6 milióna eur. Na povodňové zabezpečovacie práce bolo počas hodnoteného obdobia vynaložených skoro 580-tisíc eur a na povodňové záchranné práce vyše 638-tisíc eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) to uvádza v Správe o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla 2016 do konca decembra 2016, ktorú dnes schválila vláda.

V letných mesiacoch boli zaznamenané viaceré prípady s vysokými dennými úhrnmi zrážok, čo spôsobilo prívalové povodne, hlavne na menších tokoch. V druhom polroku 2016 bol tiež zaznamenaný nárast počtu dní s povodňovou aktivitou, pričom na hydrologických staniciach ich evidujú 93. Najviac takýchto dní zaznamenali v povodí Bodrogu, Váhu, Nitry, Hornádu a Ipľa.

 

Rok 2016 bol totiž veľmi bohatý na atmosférické zrážky. Ročný územný úhrn zrážok za rok 2016 sa zaradil medzi desiatku najdaždivejších rokov aspoň od roku 1881. V priemere spadlo na území Slovenska približne 924 mm zrážok, čo predstavuje 121 percent normálu 1961 - 1990. Relatívne najviac zrážok spadlo vo februári (320 % normálu), v októbri (218 % normálu) a v júli (191 % normálu). Najväčší ročný prebytok zrážok vykazuje juh Slovenska a Vysoké Tatry. V júli sa vyskytlo niekoľko prípadov extrémnych krátkodobých úhrnov zrážok.

Počas povodní bolo zistených viacero nedostatkov, napríklad oneskorené predkladanie priebežných správ o povodňovej situácii a súhrnných správ o priebehu povodní a ich následkoch envirorezortu. MŽP tiež zaznamenalo nepostačujúcu údržbu odvodňovacích rigolov a priekop pozdĺž ciest aj nedostatočnú údržbu vodných tokov ich správcami. Ministerstvo v súvislosti s povodňami upozorňuje aj na nesprávny spôsob orby na poľnohospodárskej pôde, nevhodný spôsob ťažby dreva v blízkosti obcí a nízku znalosť legislatívy zo strany samospráv.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies