Pôvod názvu Pered zaujíma aj ombudsmanku

NETKY.SK • 6 November 2013, 09:59 • 2 min
Pôvod názvu Pered zaujíma aj ombudsmanku

BRATISLAVA - O pôvod názvu Pered sa zaujíma aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

slovakia

left justify in out

Ako agentúre SITA povedala poradkyňa ombudsmanky pre komunikáciu Alena Kuišová, na Dubovcovej úrad už dorazila zvesená tabuľa so slovenským názvom Tešedíkovo, ktorú jej v posledný októbrový týždeň poslali aktivisti hnutia Dvojjazyčné Južné Slovensko, usilujúci sa o premenovanie tejto obce na Pered. Ombudsmanka momentálne čaká na sprievodný list od občanov, ktorých hnevá vládne rozhodnutie ponechať ich obci terajšie meno i napriek miestnemu referendu.

Aktivisti pred týždňom vymenili tabule označujúce názov obce na Pered. Jednu tabuľu s názvom Tešedíkovo poslali na ministerstvo vnútra, druhú verejnej ochrankyni práv. Urobili tak podľa vlastných slov preto, lebo neuznávajú rozhodnutie vlády, ktorá neschválila zmenu názvu aj napriek výsledkom miestneho referenda. "Máme za to, že sa obec Tešedíkovo premenovala na Pered. Keďže vláda toto rozhodnutie občanov odmietla vykonať, neostalo nám nič iné, ako formou občianskej neposlušnosti ju vykonať sami," napísali v liste. 

V kauze Tešedíkovo/Pered nejde o "národnostný" spor, i keď za rozhodnutím ministerstva vnútra sú národnostné motívy, tvrdí Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku. "Neuznanie platného referenda, čiže práva voliť a zúčastňovať sa na správe vecí verejných, a to bez skutočne relevantného dôvodu, ja osobne považujem za jednu z najvážnejších káuz posledného obdobia, podkopávajúcou samotné základy demokracie na Slovensku," dodáva. 

Zásadné výhrady k zmene názvu mala Stála názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Ak by sa obec premenovala podľa požiadaviek referenda, došlo by podľa komisie k porušeniu zákona o obecnom zriadení a zákona o štátnom jazyku. Poukazujú na skutočnosť, že oficiálne názvy obcí sa určujú výlučne v štátnom jazyku. Aktivisti tvrdia, že Pered je slovenským a zároveň aj maďarským názvom pre obec. Podľa nich sú na Slovensku obce, ktoré majú názvy v slovenčine a maďarčine úplne totožné, napríklad Baka, Bajka, Zalaba, Pozba, Kalonda, Bátka, Rad. "Nikto nenamieta, že tieto obce porušujú zákon tým, že sa ich slovenský názov zhoduje s maďarským názvom," argumentujú. 

Minister vnútra Robert Kaliňák aktivistom a Tešedíkovu odkázal, že názov obce sa nezmení. "Je nespochybniteľné, že výber pre názov obce v jazyku národnostnej menšiny je Pered. Čiže je to názov v jazyku národnostnej menšiny. Aký má pôvod, je vec, ktorá s tým nijako nesúvisí," vyhlásil minister vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies