Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek by malo na Slovensku začať už onedlho

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 16:03 • 2 min
Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek by malo na Slovensku začať už onedlho

BRATISLAVA - So zavedením zálohovania na plastové fľaše sa roztrhlo vrece. Riaditelia národných parkov na Slovensku aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR sa k tomu takisto prikláňajú. Podľa ich názoru by to pomohlo nielen chráneným územiam, ale aj faune a flóre vo voľnej prírode.

slovakia

left justify in out

"Skupiny obyvateľstva s minimálnym zárobkom môžu byť dobrými pomocníkmi pri odstraňovaní fliaš z prírody," myslia si štátni ochranári. S odpadom v lesoch sa vedie totiž ustavičný boj. Doteraz proti nemu bojovali pomocou každoročných podujatí, v rámci ktorých sa lesy od plastov vo väčšej miere vyčistili. 

 

img

 

Ministerstvo by chcelo zákon o povinnom zálohovaní PET fliaš a plechoviek predložiť vláde v už v druhej polovici tohto roku. Ak by šlo všetko podľa plánov, tak v roku 2022 by sa už malo prejsť na úplné zálohovanie plastov.

 

img

 

Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur. Rezort odhaduje, že suma za zálohovanie PET fľaše by sa mala pohybovať vo výške 12 centov, pri plechovke by to malo byť 10 centov.

 

img

 

Čisla sú neúprosné. Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť len zruba 60 %. Zavedením nového zákona by sa však mala podľa predpokladov dostať na úroveň 90%.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies