VIDEO: Súd rozhodoval o vydaní Carlesa Puigdemonta do Španielska

NETKY.SK • 4 Október 2021, 18:51 • 2 min
VIDEO: Súd rozhodoval o vydaní Carlesa Puigdemonta do Španielska

SASSARI - Politika nedávno zadržali po príchode do Talianska, kam s ním pricestovala delegácia vrátane Toniho Comína a Clary Ponsatíovej. Španielska vláda ich chce postaviť pred súd v spojitosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

slovakia

left justify in out

Súd na talianskom ostrove Sardínia v pondelok odložil rozhodnutie o tom, či niekdajšieho vodcu katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta vydá na trestné stíhanie do Španielska. Na vynesenie verdiktu môže politik čakať na slobode, informovala agentúra AP.

 

 

O žiadosti Španielska rozhodne súd v sardínskom meste Sassari. Na Piugdemonta a ďalších katalánskych separatistov žijúcich v zahraničí je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie na vzburu, ktorého sa mali dopustiť počas neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017.

 

Prečítajte si tiežAKTUALIZÁCIA: Puigdemont môže opustiť Taliansko. V októbri príde na výsluch

 

Puigdemonta, ktorý žije od roku 2017 v exile v Belgicku, zadržali 23. septembra na Sardínii, kam pricestoval na kultúrny festival. Po zadržaní strávil noc za mrežami. Nasledujúci deň sudkyňa nariadila jeho prepustenie pod podmienkou, že politik príde na pondelkové pojednávanie. Puigdemont sa v pondelok skutočne dostavil na odvolací súd v Sassari, ktorý však rozhodnutie o jeho extradícii odložil a nijako neobmedzil jeho slobodu pohybu.

 

 

Puigdemont sa pri odchode z budovy súdu zdravil so svojimi priaznivcami a vyhlásil, že je veľmi šťastný, že nemusel zostať vo väzbe. Politikov taliansky právnik Agostinangelo Marras novinárom povedal, že súdne konanie v Sassari pozastavili až dovtedy, kým budú známe stanoviská európskych súdov týkajúce sa legálnosti odobratia Puigdemontovej europoslaneckej imunity a zákonnosti jeho vydania Španielsku.

 

K témeTraja katalánski separatisti prišli o imunitu, odobral im ju Európsky parlament

 

Spolu s Puigdemontom na Sardíniu pricestovala delegácia katalánskych separatistických politikov vrátane Toniho Comína a Clary Ponsatíovej. Španielsky najvyšší súd preto v pondelok požiadal súd v Sassari, aby Comína aj Ponsatíovú vzal do väzby. Podľa agentúry AP však nič nenasvedčuje tomu, že by sa tak skutočne stalo.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies