Potrestali poľovníka za pytliactvo

NETKY.SK • 15 November 2016, 14:45 • 2 min
Potrestali poľovníka za pytliactvo

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil podmienečný trest odňatia slobody na osemnásť mesiacov pre 39-ročného poľovníka Mariána Nászalyho z Novej Vsi v okrese Veľký Krtíš za prečin pytliactva. Nászaly v septembri minulého roku ako poľovník bez povolenia a zakázaným spôsobom ulovil tri kusy srnčej zveri.

slovakia

left justify in out

Nászaly je riadnym členom Poľovníckeho združenia vo Veľkom Krtíši. Lovil v noci zo 14. na 15. septembra 2015 v katastri obce Nová Ves, kde má trvalé bydlisko. Na poľovačku sa vybral svojím autom Landrover Defender, ktoré viedol 20-ročný Jakub Jakab. Nászaly pri pytliačení použil svoju legálne držanú taliansku guľovnicu s taktickým svietidlom. Použitie zbrane so svietidlom sa považuje za jeden z najzávažnejších zakázaných spôsobov lovu.


Uloveného srnca a srnu Nászaly s Jakabom potom doviezli k domu strelca, kde už na nich čakali policajti. Nászaly strieľal aj na ďalšieho srnca, ale toho nenašli a až neskôr po dohľadaní ho museli utratiť.


Okresný súd vo Veľkom Krtíši uznal Nászalyho i Jakaba za vinných z prečinu pytliactva v spolupáchateľstve ako osôb, ktoré majú osobitnú povinnosť chrániť životné prostredie. Nászalymu uložil podmienečný trest odňatia slobody na osemnásť mesiacov a Jakabovi podmienku na jeden rok. Obaja dostali aj trest zákazu poľovníckeho práva, Nászaly na tri a Jakab na dva roky.

 

Navyše súd rozhodol o prepadnutí Nászalyho guľovnice s taktickým svietidlom. Obaja pytliaci musia zaplatiť Poľovníckemu združeniu v Novej Vsi spôsobenú škodu sedemsto eur.


Proti rozsudku prvostupňového súdu sa Nászaly odvolal, ale senát Krajského súdu v Banskej Bystrici mu nevyhovel. Jeho pomocník Jakub Jakab odvolanie nepodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies