Potravinári vítajú a podporujú návrh zriadenia Národného katalógu potravín

NETKY.SK • 18 Január 2017, 11:53 • 2 min
Potravinári vítajú a podporujú návrh zriadenia Národného katalógu potravín

BRATISLAVA - Potravinári vítajú a podporujú návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý spúšťa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Podpora čerstvých, regionálnych potravín je podľa nej alfou a omegou, ktorá môže zlepšiť odbyt slovenských potravín smerom k spotrebiteľom. Národný katalóg potravín má skrátiť dodávateľský reťazec. Má eliminovať potraviny, ktoré nemajú plnohodnotnú výživovú hodnotu, zvýšiť kvalitu stravovania, obnoviť vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v rámci regiónov, jednoducho zabezpečiť, aby lepšie fungoval trh s čerstvými potravinami, čím sa zabezpečí adresnejšia podpora čerstvých regionálnych potravín.

 

Je dôležitou správou, že do štruktúry Národného katalógu potravín sú zahrnuté skupiny tých komodít a potravinárskych výrobkov, ktoré sú najdôležitejšie pre naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ide napríklad o kategóriu mäsa jatočných zvierat, hydiny, vajec, mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov, tukov a olejov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny (v čerstvom a spracovanom stave) a ďalšie. Z Národného katalógu potravín budú vyberať napríklad nemocnice, školy, škôlky, väznice, armáda, polícia či ministerstvá.

 

Na príprave Národného katalógu potravín sa podľa Holéciovej bude intenzívne pracovať počas prvého polroka 2017. Úvodná diskusia Výskumného ústavu potravinárskeho a potravinárskych firiem združených v Únii potravinárov Slovenska a SPPK sa uskutočnila už 12. januára 2017. Potravinári priniesli viacero podnetov, ktoré by sa mohli zapracovať do konkrétnej podoby katalógu.

 

Na rad teraz prichádza diskusia aj na úrovni legislatívy a neskôr v neposlednom rade aj cielené mediálne a marketingové aktivity, ktoré by počas najbližších mesiacov, už po vytvorení definitívnej podoby Národného katalógu potravín, pomohli zviditeľniť túto myšlienku a ktoré by prispeli k osvojeniu si tohto účinného nástroja na podporu odbytu čerstvých slovenských regionálnych potravín najmä samotnými nákupcami, teda školskými jedálňami, nemocnicami, ministerstvami, väznicami či armádou.

 

Únia potravinárov Slovenska a SPPK návrh na zriadenie Národného katalógu potravín, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podporujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies