Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
Zatvoriť
Časová os: Koronavírus
14. júl. 2020Kamil
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Tento článok sa nachádza v sérii Koronavírus. Otvorte časovú os udalostí.
Ľudia vo veľkom začali na potraviny pozerať inak.
Ľudia vo veľkom začali na potraviny pozerať inak.
17.05.2020 09:50 Domov
Počas koronakrízy sa zmenila situácia v slovenskom potravinárstve
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.05.2020 09:50 Domov

Počas koronakrízy sa zmenila situácia v slovenskom potravinárstve



BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu prestavila správanie a potreby spotrebiteľa v oblasti potravín. Slovenské potravinárstvo tak zažíva podľa zástupcov potravinárov počas koronakrízy zmenu, šancu presadiť sa dostávajú malí predajcovia a kvalitné výrobky.


Fáza hromadenia zásob 

"Niektoré trendy spred krízy zosilneli, iné sa vytvorili nanovo, mnohé budú pokračovať a niektoré s odznením pandémie vymiznú. Vo fáze hromadenia zásob ľudia napríklad kupovali desiatky kíl cestovín a ryže alebo precízne študovali zloženie potravín, kedy napríklad potraviny zamerané na určité typy vitamínov okamžite mizli zo skladov," konštatovali slovenskí potravinári.

 

 

Reštaurácie odpadli 
Zmenené trendy v slovenskom potravinárstve potvrdzuje napríklad Jana Baková, obchodná zástupkyňa z gazdovia.sk. Hovorí, že pred krízou až 75 % ich obratu tvorili hotely a reštaurácie, ktoré zrazu odpadli. Štvrtina boli koncoví zákazníci a tam to bolo konštantné. Práve v tomto segmente koncového zákazníka im kríza priniesla nárast počtu nových zákazníkov a tí podľa jej slov zatiaľ aj ostávajú.

Najžiadanejšie potraviny 
Hovorí, že počas pandémie bolo najžiadanejšie čerstvé mäso, mäsové konzervy, múka, zeleninové a ovocné bedničky a mrazené výrobky ako pirohy zo zemiakového cesta.

 

 

Platba kartou

Počas pandémie nabral ešte viac na význame bezkontaktný styk a bezhotovostný styk. Je minimum zákazníkov, ktorí chcú platiť hotovosťou. "Cez 90 % klientov využilo možnosť platiť bezhotovostne a bezhotovostne si vracajú aj drobné preplatky," uviedla Boková.

 

Spájanie 
Ďalším javom podľa potravinárov je, že sa pospájali výrobcovia menších potravín i fariem s distribučnými kanálmi a vytvára sa tak dobre fungujúci systém rozvozu, ktorý reaguje na špecifické potreby obyvateľstva.

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: SITA/Netky Lukáš Čief

Foto:  Facebook, TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
reklama
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok