Počas koronakrízy sa zmenila situácia v slovenskom potravinárstve

NETKY.SK • 17 Máj 2020, 09:51 • 2 min
Počas koronakrízy sa zmenila situácia v slovenskom potravinárstve

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu prestavila správanie a potreby spotrebiteľa v oblasti potravín. Slovenské potravinárstvo tak zažíva podľa zástupcov potravinárov počas koronakrízy zmenu, šancu presadiť sa dostávajú malí predajcovia a kvalitné výrobky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Fáza hromadenia zásob 

"Niektoré trendy spred krízy zosilneli, iné sa vytvorili nanovo, mnohé budú pokračovať a niektoré s odznením pandémie vymiznú. Vo fáze hromadenia zásob ľudia napríklad kupovali desiatky kíl cestovín a ryže alebo precízne študovali zloženie potravín, kedy napríklad potraviny zamerané na určité typy vitamínov okamžite mizli zo skladov," konštatovali slovenskí potravinári.

 

img

 

Reštaurácie odpadli 
Zmenené trendy v slovenskom potravinárstve potvrdzuje napríklad Jana Baková, obchodná zástupkyňa z gazdovia.sk. Hovorí, že pred krízou až 75 % ich obratu tvorili hotely a reštaurácie, ktoré zrazu odpadli. Štvrtina boli koncoví zákazníci a tam to bolo konštantné. Práve v tomto segmente koncového zákazníka im kríza priniesla nárast počtu nových zákazníkov a tí podľa jej slov zatiaľ aj ostávajú.

Najžiadanejšie potraviny 
Hovorí, že počas pandémie bolo najžiadanejšie čerstvé mäso, mäsové konzervy, múka, zeleninové a ovocné bedničky a mrazené výrobky ako pirohy zo zemiakového cesta.

 

img

 

Platba kartou

Počas pandémie nabral ešte viac na význame bezkontaktný styk a bezhotovostný styk. Je minimum zákazníkov, ktorí chcú platiť hotovosťou. "Cez 90 % klientov využilo možnosť platiť bezhotovostne a bezhotovostne si vracajú aj drobné preplatky," uviedla Boková.

 

Spájanie 
Ďalším javom podľa potravinárov je, že sa pospájali výrobcovia menších potravín i fariem s distribučnými kanálmi a vytvára sa tak dobre fungujúci systém rozvozu, ktorý reaguje na špecifické potreby obyvateľstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies