Postrelený kongresman je naďalej v kritickom stave, strelec, ktorý útočil chcel pracovať na daňovej polícii

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 13:20 • 2 min
Postrelený kongresman je naďalej v kritickom stave, strelec, ktorý útočil chcel pracovať na daňovej polícii

WASHINGTON - Republikánsky poslanec Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Steve Scalise, ktorého počas bejzbalového tréningu zranil útočiaci strelec, je naďalej v kritickom stave a podstupuje ďalšie chirurgické zákroky. Vo štvrtok to uviedol americký prezident Donald Trump s tým, že Scalisea čaká omnoho ťažší boj, ako pôvodne predpokladali.

slovakia

left justify in out

Strelec, ktorý v stredu neďaleko Washingtonu zaútočil na bejzbalový tréning, sa chcel zamestnať v daňovej polícii. Médiám to v piatok prezradila jeho manželka. Viackrát zopakovala, že o jeho plánoch nič netušila a nespozorovala žiadne známky toho, že by jej manžel plánoval akýkoľvek násilný čin.

Šesťdesiatšesťročný James Hodgkinson, ktorý spôsobil vážne strelné zranenia okrem iných osôb aj poslancovi Snemovne reprezentantov Steveovi Scaliseovi a podľa výpovedí svedkov sa snažil zasiahnuť aj iných kongresmanov, bol podľa amerických médií ostrým odporcom Republikánskej strany.

 

Ako dobrovoľník sa podieľal na minuloročnej kampani demokratického uchádzača o prezidentskú kandidatúru Bernieho Sandersa. Ten o tejto skutočnosti už v stredu sám ako prvý informoval a vyhlásil, že je týmto činom zdesený.

Sue Hodgkinson tiež potvrdila, že jej muž, ktorý pri prestrelke so zasahujúcimi policajtmi sám utrpel zranenia a neskôr im podľahol, aj doma "často hovoril o politike". O jeho politických názoroch ale s novinármi diskutovať nechcela.

Vdova po strelcovi tvrdí, že o útoku sa dozvedela až v momente, keď jej v stredu do práce zavolal istý televízny reportér a pýtal sa jej na jej muža. "Nemala som ani poňatia o tom, že niečo takéto sa chystá. Neviem, čo k tomu povedať. Nejde mi to do hlavy," povedala v piatok novinárom pred jej domom v Belleville v štáte Illinois.
 

Nemocnica MedStar vo Washingtone, kde je kongresman hospitalizovaný, informovala, že jeho stav je síce naďalej kritický, no počas uplynulých 24 hodín sa zlepšil.

 

Vo štvrtok absolvoval operáciu súvisiacu s vnútornými zraneniami a zlomeninou nohy, pričom ho čakajú ďalšie zákroky a v nemocnici si ešte nejaký čas pobudne.

Vyšetrovatelia stredajšieho útoku medzitým zistili, že páchateľ James Hodgkinson si zbrane kúpil od legálneho predajcu. Muž z Belleville v štáte Illinois podľa nich žil v dodávke neďaleko parku a jeho profily na sociálnych sieťach boli plné kritiky republikánov a Trumpovej administratívy. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) informoval, že preveruje aktivity strelca na sociálnych sieťach v mesiacoch pred útokom. Prehľadávajú tiež jeho mobilný telefón, počítač a fotoaparát, ktoré našli v dodávke. Podľa anonymného zdroja z prostredia vyšetrovania zatiaľ nenašli žiadne napojenie Hodgkinsona na radikálne skupiny.

Útok sa odohral v stredu počas ranného bejzbalového tréningu v Alexandrii v štáte Virgínia, len pár kilometrov od centra Washingtonu, a zranilo sa pri ňom päť ľudí.

 

Útočníka, 66-ročného Jamesa T. Hodgkinsona z Illinois, polícia postrelila a spacifikovala. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies