Poslední žijúci záchrancovia židov vyzvali na poľsko-izraelský dialóg

NETKY.SK • 26 Február 2018, 15:46 • 2 min
Poslední žijúci záchrancovia židov vyzvali na poľsko-izraelský dialóg

VARŠAVA - Poslední žijúci Poliaci, ktorí počas holokaustu pomáhali zachraňovať židov, vyzvali v pondelok na obnovenie poľsko-izraelského dialógu. Ich apel zaznel v čase diplomatickej krízy vo vzťahoch medzi oboma krajinami okolo novely zákona o Ústave pamäti národa (IPN), informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Pod otvorený list určený parlamentom a vládam Poľska a Izraela sa podpísalo 50 poľských kresťanov. Signatári sa označili za posledných žijúcich poľských nositeľov ocenenia Spravodlivý medzi národmi, ktorí tento titul dostali za zachraňovanie židovských spoluobčanov v čase druhej svetovej vojny. Celkovo bol tento titul udelený viac ako 6700 Poliakom.

 

List vyzýva predstaviteľov Poľska a Izraela, aby sa vrátili na cestu "dialógu a zmierenia", aby budúce vzťahy oboch krajín mohli byť založené na princípoch "priateľstva, solidarity a pravdy".

 

Balík zmien v predmetnom zákone okrem iného stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka vrátane genocídy európskych Židov.

 

Izrael vníma novelu ako pokus o obmedzenie slobody slova a znemožnenie otvorenej diskusie o zločinoch spáchaných na Židoch počas druhej svetovej vojny, ale aj ako pokus trestať i samotné obete holokaustu za ich svedectvá o prežitom utrpení.

 

Poľsko kvôli svojej novele zákona o IPN čelí kríze nielen vo vzťahoch s Izraelom, ale aj s USA a Ukrajinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies