Poslanecké mandáty sa vypočítavajú len z platných hlasov

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 08:24 • 2 min
Poslanecké mandáty sa vypočítavajú len z platných hlasov

BRATISLAVA – Poslanecké mandáty sa vypočítavajú len z platných hlasov, ktoré voliči odovzdali vo voľbách stranám so ziskom nad päť percent. Táto hranica otvára politickým subjektom brány parlamentu.

slovakia

left justify in out

Na prideľovanie mandátov je potrebné najskôr vyrátať republikové volebné číslo (RVČ). To vznikne vydelením súčtu platných hlasov odovzdaných pre postupujúce politické strany číslom 151 (počet mandátov zväčšený o číslo jeden - pozn. SITA). Počet platných hlasov, ktorý dostala politická strana, sa vydelí RVČ. Výsledok zaokrúhlený smerom nadol znamená počet mandátov. Ak sa takýmto spôsobom pridelí o jeden mandát viac, než sa malo prideliť, odpočíta sa prebytočný mandát tej politickej strane, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia. Pri rovnakom zostatku delenia sa mandát odpočíta politickej strane, ktorá získala menší počet hlasov. V prípade, že aj počet platných hlasov je rovnaký, rozhodne žreb.

 

Ak neboli týmto spôsobom pridelené všetky mandáty, alebo ak politická strana kandidovala menej kandidátov ako jej má byť pridelených mandátov, ÚVK pridelí tieto mandáty postupne tým politickým stranám, ktoré majú najväčší zostatok delenia. Pri rovnosti zostatku sa pridelí mandát politickej strane, ktorá získala väčší počet hlasov. Ak je aj počet hlasov rovnaký, rozhodne žreb.

 

V jednotlivých politických stranách kandidáti dostanú mandáty pridelené strane v poradí, v akom sú uvedení na hlasovacom lístku. Ak však voliči, ktorí odovzdali platný hlas pre politickú stranu, využili právo prednostného hlasu, dostane najskôr mandát ten z kandidátov, ktorý získal najmenej tri percentá prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre stranu. Ak viac kandidátov splnilo podmienku prednostných hlasov, mandáty dostanú kandidáti postupne v poradí podľa najvyššieho počtu získaných prednostných hlasov. Ak je rovnosť prednostných hlasov, je rozhodujúce poradie na hlasovacom lístku. Kandidáti, ktorí nedostali mandát, sa stávajú náhradníkmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies