Poslanec Smeru Duchoň: Každý z nás si veľmi váži podnikateľov

NETKY.SK • 29 November 2013, 14:29 • 2 min
Poslanec Smeru Duchoň: Každý z nás si veľmi váži podnikateľov

BRATISLAVA - Nie je pravdou, že by Smer-SD chcel robiť z podnikateľov nepriateľov, ako tvrdia niektorí poslanci NR SR z opozície.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes na záver štvrtého rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady (NR) SR Daniel Duchoň (Smer-SD). "Každý z nás si veľmi váži podnikateľov," zdôraznil. Plénum parlamentu dnes celý deň zamestnávala diskusia o vládnom návrhu novely zákona o dani z príjmov. Niesla sa predovšetkým v duchu zavádzania daňových licencií pre podnikateľov, ktoré navrhuje rezort financií. Opozícia licencie označuje za daň zo straty, lebo ju budú musieť platiť všetky firmy, aj tie v strate.

"Neprijímam argumentáciu označiť licencie za novú daň. Je to inštitút, ktorý je odpočítateľný od kladnej daňovej povinnosti," reagoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na záver rozpravy k tomuto bodu. Zároveň argumentoval vysokým počtom firiem, ktoré sú v strate a neplatia dane. "Snáď si všetci uvedomujete, že stav, ktorý tu je, nie je normálny," dodal Kažimír.

Súčasne ani Duchoň nevníma zavedenie daňových licencií ako faktor, ktorý by prispieval k rušeniu obchodných spoločností. Podľa opozície totiž daňové licencie poškodia podnikateľské prostredie a nemožno tvrdiť, že všetci podnikatelia, ktorí sú v strate, sú podvodníci, ktorí úmyselne neplatia dane.

Napríklad nezaradený poslanec Jozef Kollár vyzval ministra Kažimíra, aby stiahol z rokovania návrh na zavedenie licencií. Pokiaľ podnikateľ nezamestnáva žiadneho človeka, nech podľa Kollára platí licenciu. "Ale pokiaľ zamestnáva ľudí, nerobte z neho čerta. Z takejto spoločnosti má štát ročne obrovské príjmy do štátneho rozpočtu," uviedol.

Poslanci NR SR budú v rokovaní pokračovať v utorok 3. decembra. Na zákonodarcov čaká diskusia o novele zákona o azyle a na rad by sa mal dostať aj návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies