Poslanec Kremský vyrukoval s vážnym obvinením Sulíka, ten chce „vypnúť od plynu kritikov".

NETKY.SK • 12 Júl 2022, 19:35 • 2 min
Poslanec Kremský vyrukoval s vážnym obvinením Sulíka, ten chce „vypnúť od plynu kritikov".

BRATISLAVA - Poslanec za OĽaNO a zároveň predseda výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský uviedol, že Richard Sulík klame.

slovakia

left justify in out

Sulík dnes na tlačovej konferencii oznámil, že Slovensko je dostatočne zásobné na celú nadchádzajúcu vykurovaciu sezónu. Taktiež uviedol, súčasné zásoby sú dostatočné aj v tom prípade, že by Rusko neobnovilo dodávky plynu po ukončení plánovanej odstávky plynovodu Nord Stream 1, no ostatné kontrakty Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) na LNG lode a dodávky zo Severného mora budú splnené.

 

Viac tu: SPP má v zásobníku dostatok plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny, vyhlásil Sulík

 

img

 

Sulík klame

 

„Podľa Richarda Sulíka máme v zásobníkoch 49 % celoročnej spotreby plynu, čo stačí na celú budúcu vykurovaciu sezónu, teda do konca marca 2023. Nie je to však pravda. Treba sa držať faktov," uviedol Kremský.

 

 

Poslanec za OĽaNO ďalej upozornil aj na údaje  plynárenského portálu AGSI, podľa ktorých je ročná spotreba zemného plynu na Slovensku na úrovni približne 57 terawatthodín (TWh), pričom zásoby v podzemných zásobníkoch máme vo výške asi 23 TWh.

 

Prečítajte si aj: Ukrajinci žiadajú o odklad splátok miliónových dlhov

 

img

 

Nie je to dosť

 

„Slovensko potrebuje do konca marca 2023 celkovo aspoň 35 TWh plynu, aby zásobovalo domácnosti, teplárne a inštitúcie, ktoré ním kúria, ale aj priemysel, ktorý ho využíva ako surovinu na výrobu. Ak by už žiadny plyn zo zahraničia nepritiekol, dostatočné zásoby na prežitie zimy by boli 35 TWh, nie terajších 23 TWh." zdôraznil Kremský.

 

 "Dokonca nie sú dostatočné ani vrátane zásob v Dolných Bojanoviciach na českom území (5 TWh), ktoré podľa metodiky EÚ do tohto objemu nemožno započítať,“ dodal poslanec.

 

img

 

To, čo hovorí poslanec Peter Kremský, uviedli aj analytici z Dáta bez pátosu. Minister hospodárstva zareagoval ako inak, statusom na sociálnej sieti Facebook, kde napísal „Zabezpečili sme dostatok plynu pre Slovensko. Bude ho pre všetkých dosť. Ak sa to kritikom nepáči, tak ich odpojíme." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies