Viete, čo je to rodičovský bonus? Zavedú ho aj na Slovensku!

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 14:33 • 2 min
Viete, čo je to rodičovský bonus? Zavedú ho aj na Slovensku!

BRATISLAVA - Kedy už bude zavedený rodičovský bonus na Slovensku? Milan Krajniak to dnes objasnil na stretnutí s novinármi.

slovakia

left justify in out

O čo vlastne ide?

Dieťa pracujúce na Slovensku bude môcť odviesť každému rodičovi 2,5 percenta z jeho hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Vychádzať sa pritom bude z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Zavedenie rodičovského bonusu je súčasťou návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý rezort práce predkladá do pripomienkového konania.

 

img

 

Dochodkový vek
Dôchodkový vek sa má zvyšovať podľa toho, ako bude stúpať stredná dĺžka života. Podľa štátneho tajomníka rezortu práce a sociálnych vecí Borisa Ažaltoviča sa to negatívne dotkne ľudí narodených v roku 1968 a neskôr. Penzijný vek by mal po naviazaní na strednú dĺžku života stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov. Rezort práce a sociálnych vecí chce zároveň umožniť odchod do dôchodku po získaní 40 rokov dôchodkového poistenia. Za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku, po získaní 40 rokov poistenia, sa má penzia krátiť o 0,3 percenta.

 

img

 

Prečítajte si: Diskriminovaní dôchodcovia sa konečne dočkali. Sociálna poisťovňa im priznala kompenzácie

 

Maximálny vymeriavací zákon na platenie poistného 
Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie sa má zrušiť. Podľa Ažaltoviča sa to negatívne dotkne menej ako 50-tisíc ľudí zarábajúcich viac ako 7-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Tento krok chce rezort práce kompenzovať tým, že sa zvýši maximálny vymeriavací základ na výpočet nemocenských dávok a dávok v nezamestnanosti zo súčasného 2-násobku na 2,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Suma aktuálnej dôchodkovej dávky, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, by sa mala od roku 2023 zvyšovať pomalšie ako v súčasnosti. Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota pravidelne k 1. januáru stúpa o rast priemernej mzdy, od roku 2023 pôjde o rast o 95 percent priemernej mzdy.

 

img

Príjem dôchodcov a študentov

Príjem týchto osôb, ktorý je oslobodený od odvodov, sa má zvýšiť z 200 na 300 eur. Návrh novely zákona si podľa ministra Krajniaka v roku 2023 vyžiada z verejných financií približne 200 miliónov eur.

 

Možno vás zaujme: Kedy sa začne prihlasovanie na očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus?

 

img

 

Ustúpenie od zavedenia ústavným zákonom
Šéf rezortu práce a sociálnych vecí ustupuje od zámeru zaviesť zmeny v dôchodkovom systéme ústavným zákonom. „Nie sme schopní momentálne získať 90 hlasov, pravdepodobnosť získania 90 hlasov je nulová," povedal Krajniak. Dôchodkovú reformu chce preto zrealizovať novelami zákonov o sociálnom poistení, starobnom dôchodkovom sporení a doplnkovom dôchodkovom sporení. O reforme prvého, priebežného piliera by mala vláda podľa Krajniaka rokovať v septembri tohto roka, o zmenách v treťom penzijnom pilieri v októbri tohto roka a o novele zákona upravujúcu druhý pilier v decembri tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies