Poslanec Csicsai obvinil primátora Dunajskej Stredy zo sprenevery

NETKY.SK • 2 September 2014, 17:22 • 2 min
Poslanec Csicsai obvinil primátora Dunajskej Stredy zo sprenevery

DUNAJSKÁ STREDA - Plánovaná nevýhodná výmena nehnuteľnosti, okrádanie mesta, predaj bez verejnej súťaže hlboko pod cenou, žonglovanie vedenia Dunajskej Stredy s mestským majetkom.

slovakia

left justify in out

To sú obvinenia, ktoré obsahuje nedávno zverejnené vyhlásenie poslanca NR SR Gabriela Csicsaiho (Most-Híd) v súvislosti s neobývanou štvorposchodovou bytovkou na ulici Gy. Lőrincza. Vo vyhlásení sa okrem iného tvrdí, “že v Dunajskej Strede sa chystá ďalšia miliónová sprenevera“. Vyhlásenie bolo adresované primátorovi mesta Zoltánovi Hájosovi (SMK).
     

"Z predmetnej bytovky sa museli vysťahovať neplatiči a neprispôsobiví obyvatelia, ktorí znepríjemňovali život občanom sídliska Sever II. Oni dostali od mesta poslednú šancu v obydliach s nižším štandardom na Kračanskej ceste, kde si náklady na bývanie hradia sami," konštatoval Hájos s tým, že vedeniu mesta záleží na opätovnom využití v súčasnosti neobývanej zdevastovanej budovy. Mestský úrad vypracoval materiál s niekoľkými alternatívami jej využitia. "Tieto sa predložili na rokovaní Finančnej a majetkoprávnej komisie 12. septembra 2011," pripomenul udalosti spred troch rokov primátor. Dodal, že prvá alternatíva počítala s predajom budovy vo verejnej obchodnej súťaži alebo vo verejnej dražbe. Druhá alternatíva predpokladala rekonštrukciu budovy v spolupráci so súkromným investorom. Tretia možnosť počítala s obnovou bytovky v réžii mesta s využitím dotácií štátneho fondu rozvoja bývania.
     

Podľa stanoviska finančnej komisie sa panelák nemá predať, ale zrekonštruovať v spolupráci so súkromným investorom. "Po tom, čo sa v súvislosti so zriadením zberného dvora vynorila zo strany podnikateľov možnosť prípadnej zámeny nehnuteľností a zápočtu budovy do nákupnej ceny pozemku, v ďalšom sa s touto témou nezaoberal ani úrad, ani poslanci, lebo tam figurovala možnosť zámeny," vysvetlil primátor. Pripomenul, že 15. apríla 2014 sa začala aj stavebná komisia zaoberať otázkou bytovky a neodporučila žiadnu formu odpredaja budovy. „Komisia zamietla aj rekonštrukciu budovy s využitím zdrojov zo štátneho bytového fondu. Preto logicky zostala len možnosť zámeny," zrekapituloval udalosti na základe zápisníc primátor mesta.
     

Podľa jeho ďalších slov za uplynulé takmer trojročné obdobie v dôsledku prešľapovania na jednom mieste zdevastovaná a prázdna budova naďalej špatí okolie, čo rozhorčuje obyvateľov okolia. Zákon o majetku obcí jednoznačne definuje právomoci primátora a poslancov. Zmluvy podpisuje primátor, ale môže to urobiť len na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva. Momentálne je poslanecká frakcia Mosta-Híd a nezávislých najpočetnejšia, preto je schopná odsúhlasiť rozhodnutia. Ak je rozhodnutie zastupiteľstva protiprávne alebo pre mesto nevýhodné, primátor môže rozhodnutie vetovať. Ak však poslanci ho trojpätinovou väčšinou opätovne schvália, primátor je povinný uznesenie podpísať. "Zdôrazňujem, predovšetkým mestské zastupiteľstvo má právomoc rozhodovať v majetkovoprávnych otázkach," konštatoval primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies