Poslanci za Smer chcú odškodniť vojnové siroty

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 11:50 • 2 min
Poslanci za Smer chcú odškodniť vojnové siroty

BRATISLAVA - Poslanci za Smer-SD Viliam Jasaň a Ľubomír Petrák chcú odškodniť vojnové siroty. Navrhujú to v zákone o poskytnutí jednorazového finančného príspevku vojnovým sirotám, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Ich zámerom je urobiť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja. Národná rada Slovenskej republiky už v minulosti prijala dva obdobné zákony. V oboch prípadoch sa však jednorazové odškodnenie nedostalo vojnovým sirotám, teda v čase vojny už narodeným deťom ľudí, ktorí počas II. svetovej vojny padli ako účastníci domáceho odboja či československých zahraničných armád.

 

Podľa Petráka chcú odškodniť siroty vojnových hrdinov. „Je jedno či boli deťmi partizánov alebo príslušníkov zahraničných armád. Je to len symbolický znak odškodnenia, ktorý nezmierni ich bolesť,“ povedal Petrák pre agentúru SITA. Podľa Jasaňa by takýchto sirôt malo byť na Slovensku približne 400. „Sú to sedemdesiat- a viacroční ľudia,“ povedal s tým, že návrh zákona vznikol ešte v roku 2011, ale po páde vlády už nešiel v parlamente do druhého čítania. Najmä z okolia Banskej Bystrice mu prišli listy s tým, že neboli nikdy odškodnení po týchto padlých. „Odškodnenie týchto sirôt by bolo symbolom k 70. výročiu Slovenského národného povstania,“ uviedol. Poslanci návrh prerokovali aj s ministrom financií, ktorý prisľúbil, že by sa peniaze  na takéto odškodnenie našli. 

 

Dvojica poslancov navrhuje, aby oprávnená osoba, ktorej v národnom boji za oslobodenie padol alebo bol popravený jeden z rodičov, dostala príspevok 2 655,52 eura. Ak padli alebo boli popravení obidvaja rodičia, patril by takejto sirote príspevok 3 983,27 eura. Ak rodič oprávnenej osoby zomrel na následky zranení utŕžené v protifašistickom boji za oslobodenie, patrila by takejto sirote polovica príspevku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies