Poslanci sa chcú pozrieť na elektronizáciu zdravotníctva, schválili prieskum

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 06:30 • 2 min
Poslanci sa chcú pozrieť na elektronizáciu zdravotníctva, schválili prieskum

BRATISLAVA - Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru si chcú po bratislavskej a košickej záchranke posvietiť aj na Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

slovakia

left justify in out

To má na starosti projekt elektronizácie zdravotníctva, v ktorom našiel viaceré pochybenia Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Zákonodarcovia preto odsúhlasili poslanecký prieskum, termín zatiaľ, rovnako ako v prvom prípade, stanovený nie je.

 

Závery NKÚ podľa šéfa výboru Štefana Zelníka (SNS) museli vzbudiť záujem poslancov. Tí dnes novému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi (nominant Smer-SD) na výbore odobrili novelu, ktorá posúva termíny v eHealthe o rok. Aj preto sa chcú pozrieť, v akom stave sa elektronizácia zdravotníctva nachádza. "Nechceme sa dozvedať sprostredkované informácie," poznamenal pre TASR Zelník, ktorý prieskum navrhol. Podporili ho všetci poslanci na výbore.

 

Drucker vymenil šéfa NCZI v deň svojho nástupu do funkcie. Ten dovtedajší Igor Serváček podpísal pár dní po parlamentných voľbách zmluvu s firmou Plaut Slovensko na dodávku systému k elektronickým preukazom poistenca, upozornil denník Sme. Ich zavedenie odporúčal NKÚ zvážiť. Nový riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš dal zmluvu za 18 miliónov eur zrušiť. Obsahuje však klauzulu, podľa ktorej v prípade odstúpenia od zmluvy má firma nárok na pokutu vo výške nevyplatenej celkovej ceny. Drucker už avizoval, že štát sa nič platiť nechystá.

 

Spoločnosť za posledné dva týždne iniciovala s NCZI niekoľko stretnutí, termín realizácie projektu navrhla odložiť o 18 mesiacov.

"Takáto dohoda by zároveň umožnila zrušiť klauzulu o zmluvnej pokute, ktorú by si v aktuálnej situácii mohla spoločnosť Plaut Slovensko uplatniť," uviedla PR manažérka firmy Petra Bačová. Napriek tomu, že spoločnosť verí v dohodu, vyjadrenia šéfa NCZI ju nenaznačujú. "My sme koncepciu prehodnotili a preto s tým nesúhlasíme. Osobne mám dobrý pocit z toho, ako sme ukončili našu spoluprácu," povedal v rozhovore pre Sme.

 

Termín vydávania preukazov poistenca s elektronickým čipom, ktorých sa týkal aj spomínaný tender, sa posunie o rok. Druckerov návrh novely, ktorá posúva termíny v eHealthe, dnes v skrátenom legislatívnom konaní odobrilo i plénum. Posun podľa Druckera súvisí aj so správou NKÚ. "V súčasnosti nie sme schopní pokračovať v niektorých bodoch a od 1. mája by zdravotné poisťovne neboli oprávnené vydávať preukazy poistencov," vysvetlil.

 

Súčasný Druckerov návrh rieši len posun termínov, minister však avizoval, že v najbližších mesiacoch príde aj s riešením samotných preukazov. "Určite chcem využiť aj občianske preukazy, to znamená zbytočne nerobiť duplicity," poznamenal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies