Prezidentské voľby 2019: Štefan Harabin

NETKY.SK • 15 Január 2019, 12:55 • 2 min
Prezidentské voľby 2019: Štefan Harabin

BRATISLAVA-V prezidentských voľbách 2019 JUDr. Štefan Harabin kandiduje ako nezávislý na post prezidenta SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

JUDr. Štefan Harabin (* 4. máj 1957, Ľubica) je slovenský sudca najvyššieho súdu, bývalý podpredseda vlády a minister spravodlivosti.

Právo vyštudoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Sudcovskú prax začínal ako justičný čakateľ Krajského súdu v Košiciach v roku 1980. Do funkcie sudcu z povolania bol zvolený 1. januára 1983. Po Nežnej revolúcii od roku 1990 pôsobil na Krajskom súde v Košiciach a v roku 1991 ho zvolili za sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. V rokoch 1998-2003 a 2009-2014 bol predsedom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Od 4. júla 2006 do roku 2009 bol ministrom spravodlivosti Slovenska.

Na tento post ho nominovala Ľudová strana – Hnutie za demokratické Slovensko. 22. júna 2009 bol zvolený Súdnou radou SR na post predsedu Najvyššieho súdu SR. Harabin je druhýkrát ženatý a má štyri deti.

img

 

Ako minister spravodlivosti sa snažil zrušiť Špeciálny súd a Úrad špeciálnej prokuratúry. V októbri 2006 v priebehu dvoch dní odvolal sedem predsedov krajských či okresných súdov. O svoje funkcie prišli predsedovia krajských súdov v Bratislave (Darina Kuchtová), v Banskej Bystrici (Ľudovít Bradáč) a v Žiline (Róbert Urban). Róbert Urban kvôli svojmu odvolaniu viedol súdny spor, v ktorom Najvyšší súd rozhodol, že jeho odvolanie bez udania dôvodu bolo v súlade so zákonom, no Ústavný súd rozhodol, že v tejto veci Najvyšší súd rozhodol svojvoľne.Minister odvolával aj predsedov okresných súdov – v Žiline Petra Hrnčiara, vo Veľkom Krtíši Milana Ružičku, v Dolnom Kubíne Petra Bebeja a v Bratislave Gabrielu Sobolovskú. Zameral sa najmä na súdy, ktoré najviac spolupracovali s predchádzajúcim vedením na zavádzaní reformy súdnictva:napríklad s prvým krajským súdom, ktorý pripravil prechod na zreformovaný systém práce – išlo o banskobystrický súd, ktorého predseda Ľudovít Bradáč bol odvolaný.

 

Prečo sa Štefan Harabin rozhodol kandidovať na post hlavy štátu?

 

„Milujem slovenský národ, je to veľmi skúšaný ľud. Nie som jeho sudcom, budem jeho srdcom a svedomím, budem zo všetkých síl zápasiť, aby medzi všetkými bez rozdielu panovala spravodlivosť, zmier, vzájomná láska a úcta. K tomu nevyhnutne potrebujeme opätovne vzkriesiť naše povedomie a rozvíjať múdrosť a tradície našich predkov. Chcem byť prezidentom aj pre všetkých pronárodne, proslovansky a kresťansky orientovaných síl.“

img

 

Harabin a jeho vízia

 

Ako základnú hodnotu považuje život. Preto bude v plnej miere presadzovať zásadné reformy zdravotníctva a sociálneho systému tak, aby už neznášali bremeno občania. Štát by mal podľa neho kontrolovať výšku zisku zdravotných poisťovní a okamžite zastaviť vyplácanie dividend akcionárom súkromných zdravotných poisťovní do zahraničia, a zároveň zastaviť projekt ezdravie. Sľubuje, že bude iniciovať a podporovať zmeny volebného systému, aby sa prirodzené autority mohli voliť priamo. V prípade neplnenia svojich sľubov a predsavzatí budú môcť byť zo svojej funkcie odvolaní.

Chce prijať zákon o zákaze pôsobenia mimovládnych organizácií platených zo zahraničia, navrhnúť zásadnú zmenu vo vlastníctve pôdy, obmedziť výsadné postavenie finančného a bankového sektora či znížiť prehlbovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies