Poslanci rozhodli: 28. október nebude štátnym sviatkom

NETKY.SK • 17 December 2013, 11:38 • 2 min
Poslanci rozhodli: 28. október nebude štátnym sviatkom

BRATISLAVA – Vznik samostatného československého štátu, 28. októbra, nebude štátnym sviatkom. Vládny Smer-SD dnes zamietol novelu zákona o štátnych sviatkoch, ktorú do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník.

slovakia

left justify in out

Tí presadzovali, aby bol 28. október štátnym sviatkom. Jeho názov by mal byť Deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika – vznik samostatného československého štátu.

SDKÚ-DS tiež neúspešne navrhovala, aby sa ako štátny sviatok zrušil Deň ústavy SR, ktorý by sa stal pamätným dňom. Podľa Kaníka je 28. október 1918 kľúčovým dátumom v dejinách slovenského národa. „Bez vzniku spoločného štátu by nebol možný neskorší vznik samostatnej SR,“ vyhlásil. 

Cieľom novely bolo aj vyjadrenie pocty Štefánikovi ako významnému politikovi a osobnosti, ktorá mala nezastupiteľný podiel na vzniku Československej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies