Poslanci odobrili ratifikáciu zmluvy o obchodovaní so zbraňami

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 12:29 • 2 min
Poslanci odobrili ratifikáciu zmluvy o obchodovaní so zbraňami

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes súhlasili s ratifikáciou medzinárodnej zmluvy o obchodovaní so zbraňami. Kabinet odobril jej podpísanie ešte v máji minulého roka, na základe čoho ju Slovensko 10. júna v New Yorku podpísalo.

slovakia

left justify in out

Posledným krokom je jej ratifikácia. Táto globálna norma položí základ pre čo najvyšší univerzálny štandard obchodovania so zbraňami, ako aj dôslednú kontrolu legálneho obchodu so zbraňami. Dokument ešte musí podpísať prezident SR.

 

Vzťahuje sa na všetky konvenčné zbrane v rámci týchto kategórií - bojové tanky, obrnené bojové vozidlá, delostrelecké systémy veľkého kalibru, bojové lietadlá, útočné helikoptéry, bojové plavidlá, rakety a raketové komplety, ručné a ľahké zbrane. Obsahuje aj kategóriu streliva, munície a náhradných dielov a komponentov, ktorých implementácia sa limitovane viaže iba na posúdenie exportných rizík a zakázaných vývozov.

 

Zmluva uznáva legitímne politické, bezpečnostné, ekonomické a obchodné záujmy krajín a právo legálne vyrábať, nadobúdať a obchodovať so zbraňami. Potvrdzuje suverénne a exkluzívne právo štátov regulovať a kontrolovať konvenčné zbrane v rámci svojich území. Rovnako aj ich právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu. Každý zmluvný štát musí vytvoriť a udržiavať národný kontrolný systém, vrátane národných kontrolných zoznamov vojenských materiálov. Rovnako by mali ustanoviť národné orgány zodpovedné za výkon kontroly obchodovania so zbraňami.

 

Exaktne sa definujú prípady, keď takéto obchody zamietnuť. A to vtedy, ak sú v rozpore s opatreniami prijatými Bezpečnostnou radou OSN, zvlášť zbrojnými embargami. Ďalej, ak by došlo k porušeniu medzinárodných zmlúv, prípadne by mohol byť transfer zbraní zneužitý na genocídu, zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny, vrátane útokov proti civilným osobám. Posudzovanie exportu má zahŕňať aj tzv. zlaté pravidlo. Teda zhodnotenie rizika vážneho porušenia ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva, ako aj toho, či takýto vývoz neprispeje k násiliu páchaného na ženách a deťoch. Súčasťou je aj posúdenie rizika zneužitia zbraní teroristami a nadnárodným organizovaným zločinom.

 

Zmluva nadobudne platnosť 90 dní po tom, ako v poradí 50. krajina uloží ratifikačnú listinu u depozitára, ktorým je generálny tajomník OSN. Slovensko ako aj ostatné členské štáty Európskej únie ju môžu ratifikovať až po tom, keď ich na to splnomocní Rada EÚ po schválení v Európskom parlamente. Jeho súhlas sa očakáva v priebehu februára.

 

Poslanci dnes vyslovili súhlas aj s ratifikáciou ďalších zmlúv. Ide o prijatie Dodatku k článku 8 Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu, prijatie Dodatku Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu k zločinu agresie, súhlas s Rámcovou dohodou o komplexnom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Vietnamskou socialistickou republikou na strane druhej, súhlasu s Rámcovou dohodou o partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Mongolskom na strane druhej a súhlas s Pekinskou zmluvou o audiovizuálnych umeleckých výkonoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies