Poslanci dnes asi uzavrú riešenie Váhostavu

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 08:07 • 2 min
Poslanci dnes asi uzavrú riešenie Váhostavu

BRATISLAVA – Poslanci dnes pravdepodobne rozhodnú o definitívnej podobe novely Obchodného zákonníka, ktorá má zmeniť podmienky reštrukturalizácií v reakcii na problémy malých veriteľov spoločnosti Váhostav.

slovakia

left justify in out

Písomne sú do rozpravy v druhom čítaní prihlásení ešte traja poslanci, potom sa budú môcť zákonodarcovia nahlásiť do rozpravy ústne. Po skončení diskusie by mali hlasovať.


Po týždni od schválenia návrhu novely vládou prišiel premiér Robert Fico v stredu s novou podobou návrhu. “Ideme novelizovať príslušné zákony, ktoré upravujú Obchodný zákonník a ďalšie zákony tak, aby ak je miera uspokojenia veriteľa v reštrukturalizácii nižšia ako 50 percent po skončení reštrukturalizačného plánu, bude zostatok do výšky 50 percent dlžnej sumy považovaný za právoplatnú pohľadávku," priblížil Fico po rokovaní vlády s Váhostavom a jeho veriteľmi. Časť dlhu nad 50 percent bude predstavovať majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo zisku a iných príjmov spoločnosti. Na tento prípad sa nevzťahuje žiadna premlčacia doba. “Banky potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia pohľadávky zo 100 percent na 85 percent a 15 percent ponúkajú nezabezpečeným veriteľom. Čiže o to sa zvýši miera uspokojenia v reštrukturalizácii,“ konštatoval Fico. Premiér zároveň informoval, že veritelia budú môcť za svoje pohľadávky dostať aj akcie Váhostavu - spoločnosť sa rozhodla takto sprístupniť 49 % svojich akcií.


Opozičné návrhy podľa poslanca Igora Hraška (OĽaNO) riešia lepšie situáciu Váhostavu ako vládny návrh novely. “Štát sa zaväzuje síce prevziať určité garancie, záruky, ale nie voči Váhostavu, ale voči štátnemu rozpočtu, veriteľom, čiže nerieši dokonale reštrukturalizáciu,“ vyhlásil v stredu podvečer.


Konečný návrh novely Obchodného zákonníka, ktorý predložila vláda do parlamentu, je podľa predsedu strany KDH Jána Figeľa výsledok chaotického, marketingového prístupu vlády Roberta Fica. Podľa neho vláda narýchlo a na poslednú chvíľu prijíma rozhodnutia.


Ak sa zrazí záujem Juraja Širokého so záujmom štátu, spravidla vyhráva pán Široký a to bude platiť aj po prijatí novely Obchodného zákonníka, myslí si poslankyňa strany Most-Híd Lucia Žitňanská. Exministerka spravodlivosti považuje za neprijateľné, že právna úprava, ktorú predstavila vláda, sa bude vzťahovať na množstvo ďalších reštrukturalizácií. Nikto podľa Žitňanskej nedokáže povedať, či to veriteľom a reštrukturalizovaným spoločnostiam pomôže alebo poškodí. Vládnu novelu označila za neprijateľnú, Most-Híd ju nepodporí.


Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková hodina otázok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies