V Rakúsku začal súd v prípade nekontrolovateľného šírenia koronavírusu v stredisku Ischgl

NETKY.SK • 17 September 2021, 17:39 • 2 min
V Rakúsku začal súd v prípade nekontrolovateľného šírenia koronavírusu v stredisku Ischgl

VIEDEŇ - Rodina zosnulého žaluje Rakúsko za to, že sa v marci minulého roka nakazil koronavírusom na lyžovačke pre nezvládnutú situáciu počas pandémie v lyžiarskom stredisku Ischgl.

slovakia

left justify in out

Na krajinskom súde vo Viedni sa v piatok začína prvé súdne pojednávanie v kauze lyžiarskeho strediska v tirolskej obci Ischgl, z ktorého sa na jar 2020 rozšíril nový koronavírus po Rakúsku aj do viacerých európskych krajín. Vdova a syn jednej obete, ktorá zomrela na ochorenie COVID-19, v tomto prípade žalujú Rakúsku republiku. Informuje internetové vydanie rakúskeho denníka Kurier.at.

 

Pozostalí 72-ročného muža, ktorý sa počas pobytu v obci Ischgl v marci 2020 nakazil koronavírusom a krátko po tom v dôsledku infekcie zomrel, požadujú od Rakúska odškodné vo výške 100 000 eur. Žalobu v mene rodiny podalo rakúske Združenie na ochranu práv spotrebiteľov (VSV).

 

Starší muž, ktorý bol novinárom, sa nakazil údajne počas chaotického odchodu z lyžiarskeho rezortu, konkrétne počas cesty autobusom. VSV v súvislosti so začínajúcim procesom vyjadrilo pripravenosť aj na rokovania o mimosúdnom vyrovnaní.

 

Piatkový proces je však len začiatkom série ďalších súdnych konaní v kauze Ischgl. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa začne ďalších 15 súvisiacich súdnych konaní.

 

Žalobcovia vinia zodpovedné úrady z toho, že ľudí na jar 2020 včas nevarovali pred rizikom nákazy a neskoro zastavili aj prevádzku autobusov a lanoviek pre lyžiarov.

 

Prvých infikovaných zistili v obľúbenom stredisku zimných športov Ischgl už začiatkom marca 2020. K jeho uzavretiu však došlo až 13. marca.

 

Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné epidemiologické opatrenia. V súvislosti s prípadom v súčasnosti vyšetrujú 5 osôb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona