Poslanci budú hlasovať o ochrane pred úžerou

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 10:06 • 2 min
Poslanci budú hlasovať o ochrane pred úžerou

BRATISLAVA - Diskusiou k novele zákona o pozemkových úpravách, ktorá upravuje vysporiadanie pozemkov, otvoria poslanci 9. deň 33. schôdze Národnej rady SR. Podľa poslanca Mostu-Híd Zsolta Simona chce premiér Robert Fico novelou obrať o majetok ľudí, ktorí vlastnia pozemky v bývalom vojenskom obvode Javorina.

slovakia

left justify in out

Ficovi pešiaci podľa jeho slov na parlamentnom výbore predložili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa vytvorí register pozemkov bývalého vojenského obvodu Javorina, ten sa však nezapíše do katastra nehnuteľností. "Robia to spôsobom ako kedysi, v čase kolektivizácie, komunisti. Aj tam spísali majetok, ktorý občania dali do družstva, ale v tom družstve s ním nevedeli nakladať," vysvetlil Simon. Bez preukázania vlastníctva v katastri nehnuteľností nebudú môcť podľa poslanca Mosta-Híd ľudia nakladať so svojím majetkom. "Takýmto spôsobom Fico pripravuje viac ako 20-tisíc občanov o svoj majetok," zdôraznil Simon. Ak by vláda chcela vyriešiť problém reštitúcií vo vojenskom obvode Javorina, tak by podľa neho prijala osobitné ustanovenia, ktoré by presne popísali postup navrátenia pozemkov.

 

Zákonodarcovia by dnes mali rozhodnúť aj o ochrane pred úžerou. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhujú zákonodarcovia Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou. Rovnako sa má upraviť aj exekučný poriadok, ktorý nebude povoľovať exekúcie nehnuteľností pri dlhu do 2 000 eur. Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý alebo prechodný pobyt, možno podľa Martvoňovho pozmeňujúceho návrhu vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Zabrániť sa má aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých a vozidiel nevyhnutných pre výkon povolania. Poslanci novelu zákona o Občianskom zákonníku prerokovali minulý týždeň, pre množstvo pozmeňujúcich návrhov hlasovanie odložili na tento týždeň. 

 

Od 14:00 sa bude rokovať o novele zákona o dráhach, v ktorej poslanci za Most-Híd navrhujú umiestnenie dvojjazyčných tabúľ na vlakové zastávky v obciach, kde žije minimálne 20 percent príslušníkov národnostnej menšiny. Poslanci prediskutujú i návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorým chcú poslanci za KDH chrániť subdodávateľov, malých podnikateľov a živnostníkov pred staronovým problémom, a to neplatením za vykonané práce alebo dodaný materiál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies