Poškodené srdce môže zachrániť proteín: Nahradí transplantáciu?

NETKY.SK • 10 August 2017, 10:28 • 2 min
Poškodené srdce môže zachrániť proteín: Nahradí transplantáciu?

Kanadskí výskumníci objavili bielkovinu, ktorá napomáha samostatnej regenerácii srdca.

slovakia

left justify in out

Zväčšenie srdca môže byť celkom bežným javom v prípade tehotenstva alebo pravidelného cvičenia, no aj život ohrozujúcou komplikáciou napríklad po infarkte. Vedcom v Kanade sa však podarilo objaviť látku, ktorá podporuje zdravý rast orgánu a zároveň zamedzuje jeho opuchom.

 

Špeciálna bielkovina CT1 pomáha srdcu, aby sa samostatne vyrovnalo s poškodením, ktoré nastalo v dôsledku zdravotných ťažkostí. Ak pacient prekonal infarkt, má poškodené svalstvo na jeho ľavej strane, v prípade pľúcnej hypertenzie je postihnutá zasa pravá strana.

 

 „Keď časť srdca zomrie, zostávajúce svaly sa snažia prispôsobiť a začnú intenzívnejšie pracovať," objasňuje hlavný autor štúdie Lynn Megeney. "Nedeje sa to však efektívnym spôsobom a v skutočnosti nepomáhajú srdcu pumpovať viac krvi.“ A práve efektivite rekonvalescencie poškodeného orgánu napomáha nový typ proteínu.

 

„Proteín CT1 spôsobuje, že srdcové svaly rastú zdravšie a tiež stimulujú rast krvných ciev v srdci. … Vďaka tomu sa skutočne zvýši schopnosť srdca čerpať krv. Podobne ako pri cvičení a tehotenstve,“ dodáva Megeney.

 

Nový postup doposiaľ testovali na bunkách vypestovaných v laboratóriu a ukázalo sa, že bielkovina skutočne funguje pri poškodení ktorejkoľvek časti srdca. Vďaka tomuto objavu už pacienti možno nebudú musieť podstupovať transplantácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies