Účasť Slovenska na EXPO v Dubaji sa vyplatila! Naši vedci majú šancu stať sa súčasťou Európskej vesmírnej agentúry

NETKY.SK • 27 Október 2021, 14:51 • 2 min
Účasť Slovenska na EXPO v Dubaji sa vyplatila! Naši vedci majú šancu stať sa súčasťou Európskej vesmírnej agentúry

BRATISLAVA - Slovenský pavilón sa v rámci vesmírneho týždňa pochválil robotom Androverom.

slovakia

left justify in out

Slovensko nie je novou krajinou v oblasti vesmírneho výskumu a vývoja. Aj preto bol vesmírny týždeň v rámci EXPO 2020 v Dubaji príležitosťou na prezentáciu slovenských firiem, ktoré sa tejto oblasti venujú. Výstava výrazne zvýšila šance postupu Slovenskej republiky do pridruženého členstva v Európskej vesmírnej agentúre

 

img

 

Bilaterálne rokovania zároveň položili základ pre podpis memoranda o spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými arabskými emirátmi. Informovalo o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

 

 

Slovensko nadviazalo nové spolupráce

Vesmíru sa v súčasnosti na Slovensku venuje viac než štyridsať firiem, pričom niektoré z nich dostali šancu prezentovať sa aj počas EXPO 2020.

 

„Podnikateľská misia sa spojila s vesmírnou agentúrou a spoločne s vybranými firmami zo Spojených arabských emirátov sa odprezentovali slovenské firmy," uviedol štátny tajomník MŠVVaŠ pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis.

 

img

 

Časť slovenskej delegácie navštívila vesmírne centrum v Dubaji a záujem o spoluprácu potvrdila aj ministerka pre pokročilé technológie Spojených arabských emirátov.

 

img

 

Súvisiaci článok: Sulík chce hromadnú dopravu na vodík. V ktorom meste bude?

 

Robot Androver

Oblasť vesmíru nadobúda celosvetovo čoraz väčší význam a má zároveň veľký potenciál pre Slovensko. Paulis zdôraznil, že vesmírny výskum nie je len o ceste na Mars alebo vypustenie rakety. Ide tiež o rozvoj samotnej technológie, ktorý prináša ďalšie, lepšie platené príležitosti.

 

img

 

Štátny tajomník pripomenul, že technológie sledujú napríklad vytváranie dopravných zápch, umožňujú riadiť dopravnú situáciu či mapujú pribúdanie a ubúdanie lesov, a tak majú aj praktický či environmentálny rozmer. Hlavným exponátom, ktorý pripomína ambície Slovenska vo výskume vesmíru, je na svetovej výstave vesmírny robot Androver.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Heger oficiálne otvoril slovenský pavilón na Expo v Dubaji. Máme čo ponúknuť, tvrdí

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona