V USA sa očakáva rekordná účasť v prezidentských voľbách, odvolilo už viac ako 10 miliónov Američanov

NETKY.SK • 14 Október 2020, 18:41 • 2 min
V USA sa očakáva rekordná účasť v prezidentských voľbách, odvolilo už viac ako 10 miliónov Američanov

WASHINGTON – Podľa údajov Floridskej univerzity využilo možnosť hlasovať v prezidentských voľbách pred oficiálnym dátumom viac 10,5 milióna Američanov.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie pred oficiálnym konaním prezidentských volieb v Spojených štátoch dosiahol zatiaľ rekordnú účasť v porovnaní s voľbami, ktoré sa konali v minulom volebnom období.

 

Ľudia využili možnosť voliť poštou

Američania môžu v takmer všetkých štátoch využiť možnosť odvoliť si takmer o mesiac skôr ako je stanovený oficiálny dátum volieb a pristúpiť k urnám. Zároveň môžu poslať svoj hlas aj prostredníctvom pošty. Štatistiky priniesla Floridská univerzita, ktorá tieto dáta spracúva.

 

img

 

Odborníci takúto netradične vysokú účasť necelý mesiac pred voľbami pripisujú najmä pandémii koronavírusu a snahe ľudí sa vyhnúť veľkým davom, ktoré sa pred volebnými miestnosťami vytvoria 3. novembra.

 

„Nárast počtu poštových voličských hlasov súvisí s rozšírenými možnosťami tejto formy hlasovania, ktorú v čase koronavírusovej pandémie zaviedli viaceré štáty USA,“ uviedol vedúci Volebného projektu Spojených štátov Michael McDonald z univerzity.

 

Súvisiaci článok: Trump je presvedčený, že Biden je intelektuálne pod vodcami Ruska, Číny a Severnej Kórei

 

Rekordná účasť voličov

"Nikdy sme nevideli, že by toľko veľa ľudí hlasovalo tak skoro pred voľbami," skonštatoval McDonald podľa agentúry Reuters. 

 

"Ľudia môžu svoj hlas odovzdať vtedy, keď sa rozhodnú, a my vieme, že mnoho ľudí sa rozhodlo už dávno a na (prezidenta) Trumpa už majú svoj názor," dodal.

 

img

 

Podľa odhadov sa na amerických prezidentských voľbách zúčastní až 150-miliónov Američanov. To by znamenalo približne 65% účasť, čím by sa tohtoročné voľby zapísali do histórie ako voľby s najvyššou účasťou od roku 1908.

 

Podľa prieskumu verejnej mienky priebežne vedie demokratický kandidát Joe Biden nad súčasným prezidentom Donaldom Trumpom z republikánskeho krídla.

 

Mohlo by vás zaujímať: Politický systém USA: Nevyhráva vždy prezident s najvyšším počtom celkových hlasov

 

Ako uvádza agentúra Reuters, všetko je ešte otázne. O tom, kto sa stane novým prezidentom USA rozhodnú Američania v kľúčových štátoch ako je napríklad Florida, Pensylvánia, California či Texas.

 

Podobne tomu bolo aj v prezidentských voľbách v roku 2016, kedy Hillary Clinton získala o 2 milióny viac hlasov voličov ako Donald Trump. Demokratická kandidátka totiž stratila podporu v najdôležitejších štátoch, kde sa bojuje o hlasy voliteľov a nie o hlasy samotných voličov. 

 

img

 

Trump tak po celkovom sčítaní získal 310 voliteľských hlasov, pričom jeho protikandidátka iba 215, aj napriek vyššej podpore zo strany samotných voličov. 

 

Prečítajte si viac: Donald Trump už nie je pozitívny na COVID-19, prihovoril sa voličom z Bieleho domu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies