Portugalský premiér Passos Coelho nezískal pre svoju vládu podporu socialistov

NETKY.SK • 9 Október 2015, 16:19 • 2 min
Portugalský premiér Passos Coelho nezískal pre svoju vládu podporu socialistov

LISABON - Úradujúci portugalský premiér Pedro Passos Coelho, ktorého prezident po voľbách poveril zostavením novej vlády, dnes neuspel v snahe získať pre novú stredopravú vládu podporu vodcu opozičnej Socialistickej strany (PS) Antonia Costu. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že to vytvára priestor na politickú neistotu v krajine.

slovakia

left justify in out

Passos Coelho pozval Costu na trojhodinové stretnutie po tom, ako jeho koalícia získala vo voľbách najviac hlasov, ale nedosiahla parlamentnú väčšinu. Na schvaľovanie legislatívy potrebuje podporu socialistov, ktorí skončili vo voľbách na druhom mieste.


"Schôdzka bola bezvýsledná, pretože sme nedostali žiaden návrh," povedal Costa médiám. "Nesplnila naše očakávania," dodal.


Analytici varovali, že zdĺhavé rokovania o zostavení novej vlády by mohli ohroziť rodiace sa oživenie ekonomiky a reformy po rokoch šetrenia a zvyšovania daní, ktoré si vynútili medzinárodní veritelia.


Passosovi Coelhovi by stačila dohoda so socialistami, že sa zdržia hlasovania v parlamente, aby dosiahol schválenie legislatívy a mohol vládnuť.
"Sme otvorení všetkým riešeniam," ak krajina bude rešpektovať rozpočtové pravidlá EÚ a dostane rozpočtový deficit pod tri percentná HDP, dodal Passos Coelho.


Obaja politici potvrdili, že sa opäť stretnú v utorok.


Costa súčasne naznačil, že si ponecháva otvorené všetky možnosti: "Potrebujeme zmenu politiky." Mohol by sa pokúsiť vytvoriť ľavicovú vládu namiesto podporovania stredopravej vlády Passosa Coelha.


V stredu sa Costa stretol s komunistami a v pondelok má schôdzku s vodcami Ľavého bloku (BE).


Dnešné "stretnutie bolo veľmi nejednoznačné, s komunistami to bolo jednoduchšie," zhodnotil schôdzku.


Costa chce, aby rodiny mali viac peňazí, ale vyjadril podporu rozpočtovým pravidlám EÚ. Jeho strana mu dala mandát vyjednávať po voľbách súčasne s ľavicou i pravicou.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies