Portugalsko po troch rokoch vystúpilo zo záchranného programu

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 16:29 • 2 min
Portugalsko po troch rokoch vystúpilo zo záchranného programu

LISABON - Portugalsko po troch rokoch vystúpilo spod ochrany eurovalu.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna vláda sa pri príležitosti ukončenia záchranného programu dnes stretla v Lisabone, aby sa dohodla ma "strednodobej stratégii" pokračovania reforiem a podpory rastu. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Portugalsko "vyliezlo z jamy" a už sa zaobíde "bez cudzej pomoci", uviedol v piatok (16.5.) v rámci volebnej kampane premiér Pedro Passos Coelho.
      

Rovnako ako predtým Írsko aj Portugalsko sa rozhodlo pre čisté vystúpenie spod záchranného programu. To znamená, že krajina nepožiadala o pohotovostnú úverovú linku, ktorú by využila v núdzovom prípade.
      

Medzinárodní veritelia pozitívne zhodnotili pokrok Portugalska pri sanácii verejných financií a ekonomiky. Európska komisia (EK) však zdôraznila, že očakáva od krajiny pokračovanie v reformnej politike.
      

Krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) poskytli Portugalsku v roku 2011 finančnú pomoc v celkovej výške 78 miliárd eur. Po vystúpení Portugalska zo záchranného programu zostávajú od medzinárodnej finančnej pomoci závislé ešte dve krajiny eurozóny - Grécko a Cyprus.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies